Independență Catalonia. Mario Vargas Llosa: Naționalismul, cea mai rea pasiune

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat duminică la Barcelona că nicio "conjurație separatistă" nu va distruge democrația Spaniei.

Scriitorul i-a calificat drept "puciști" pe reprezentanții guvernului regional care doresc să proclame independența Cataloniei, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Democrația spaniolă tot aici va fi și nicio conjurație separatistă nu o va distruge. Trăiască libertatea, visca Catalonia (trăiască Catalonia, în limba catalană — n.r.) și trăiască Spania", a spus Vargas Llosa în discursul pe care l-a susținut în fața a zeci de mii de oameni care au participat la mitingul din Barcelona în favoarea unității Spaniei.

Llosa, născut în Peru, dar care are și cetățenie spaniolă, a adus un omagiu Barcelonei, "capitala spaniolă a culturii, deschisă către lume". "Vrem Catalonia să redevină capitala culturală a Spaniei așa cum era atunci când eu am venit să trăiesc aici", a declarat romancierul în vârstă de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2010, care a trăit în capitala catalană în anii '70 ai secolului trecut.

"Pasiunea poate fi distructivă și feroce atunci când este animată de fanatism și rasism. Cea mai rea dintre toate, cea care a provocat cele mai mari distrugeri în istorie, este pasiunea naționalistă", a spus Vargas Llosa. "Este nevoie de ceva mai mult decât o conjurație pucistă (...) pentru a distruge ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie, nu vom permite acest lucru. Aici s-au strâns cetățeni pașnici care cred în conviețuire și în libertate. Le-am demonstrat acestor separatiști minoritari că Spania este o țară modernă", a mai declarat scriitorul. Separatiștii, a mai spus Vargas Llosa, reprezintă "o conjurație care vrea să reducă (Spania) la o țară din lumea a treia".

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, 350.000, potrivit poliției, au luat parte duminică la marșul organizat la Barcelona împotriva secesiunii Cataloniei de Spania. Marșul are loc cu două zile înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independența Cataloniei de Spania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel