Independență Catalonia. Biserica Spaniei intervine în criză

catalonia
catalonia

Biserica Spaniei a transmis luni că declarația de independență de pe 27 octombrie a Cataloniei a fost ''un fapt grav și perturbant'. 

Biserica Spaniei le-a cerut episcopilor și preoților săi, mai ales celor catalani, să renunțe la militantismul politic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale Spaniole (CEE) a prezentat luni mesajul transmis de președintele CEE, Ricardo Blazquez Pérez, cu ocazia adunării plenare a cardinalilor și episcopilor, desfășurată săptămâna trecută.

Cu privire la situația din Catalonia, cardinalul președinte (al CEE) a afirmat — îl citez — că declarația de ruptură este un fapt grav și perturbant pentru viața noastră comună, trecând dincolo de divergențele între formațiuni politice, a comunicat purtătorul său de cuvânt, José Maria Gil Tamayo.

Susținem restabilirea ordinii constituționale, a adăugat el, la o lună după punerea sub tutelă a Cataloniei de către guvernul central de la Madrid, condus de conservatorul Mariano Rajoy.

Purtătorul de cuvânt al CEE a insistat pe ideea că episcopii și preoții ar trebui să favorizeze coexistența pașnică, renunțând la acțiunile politice concrete care le-ar putea diminua misiunea ce constă în a fi păstori pentru toți.

Totodată, Biserica face apel la un efort al tuturor pentru a favoriza coeziunea socială, în viața publică, familială și eclezială în perspectiva alegerilor regionale convocate pentru 21 decembrie în Catalonia, insistând pe necesitatea unei reconcilieri.

În ultimii ani, abatele Josep Maria Soler, părintele superior al abației Montserrat, s-a pronunțat de mai multe ori în favoarea dreptului la autodeterminare al regiunii. Abația benedictină, care s-a dezvoltat în Evul Mediu pe vârful unui munte în apropiere de Barcelona, rămâne centrul spiritual al Cataloniei și un bastion al identității catalane.

Mai mult de 400 de preoți și diaconi catalani au semnat un manifest în favoarea organizării referendumului de independență de la 1 octombrie, interzis de justiția de la Madrid, chemând la ascultarea aspirațiilor legitime ale poporului catalan. Potrivit presei spaniole, guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a cerut acest manifest Vaticanului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel