Indemnizaţii pentru invalizi, veterani şi văduvele de război. Decizie în Guvern

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru acordarea unei indemnizaţii de gratitudine invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern de miercuri, 9 iunie, o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. 

Prin actul normativ adoptat, invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. Pentru anul în curs, indemnizația va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

Indemnizația de gratitudine prevăzută la alin. (2) din Legea 49/1991 se va cumula cu indemnizația prevăzută la alin. (1) și cu sporul prevăzut la art. 2 alin. (1) din aceeași lege. 

Acordarea acestei indemnizații de gratitudine reprezintă o formă prin care statul român își exprimă recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, precum și o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari. 

În România, conform evidențelor oficiale, existau, la momentul adoptării ordonanței de urgență, un număr de 2.521 de beneficiari ai acestui drept, informează Ministerul Apărării Naţionale. 

Ce a anunţat premierul Florin Cîţu

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, completarea Legii nr. 49/1991, privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, beneficiarii urmând să fie 2.521 de persoane.

"Un alt proiect important pe ordinea de zi astăzi, care a fost aprobat, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 49/1991, privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Este vorba de 2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani, acum o lună, din păcate, aveam 2.600 de veterani.

Vedeţi că suntem într-o situaţie şi aceste persoane trebuie ajutate, se duc doar către aceste persoane, nu către urmaşii lor", a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy