Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024. Toate mamele trebuie să știe asta

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată tot ce trebuie să știi despre indemnizația de creștere a copilului cu modificările aferente anului în curs!

În cursul anului 2024, indemnizația pentru creșterea copilului a fost supusă unor ajustări și completări în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), un număr de peste 160.000 de persoane primeau beneficii în cadrul acestui program de sprijin.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 11/2010 a fost revizuită, introducând prevederi noi. Conform acestora, părinții care au avut venituri impozitate conform Codului Fiscal în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului și au avut venituri timp de un an pot beneficia de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului. Aceste beneficii se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani pentru copiii obișnuiți și până la vârsta de 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Cum se acordă indemnizația în 2024

Indemnizația este de 85% din media veniturilor lunare nete realizate în ultimii 2 ani înainte de nașterea copiilor. Pentru acordarea acesteia se impun câteva condiții:

- nu mai puţin de 2,5 ISR (1.250 lei înainte de 1 martie 2022, respectiv de 1.314 lei începând cu 1 martie 2022 şi 1.496 lei începând cu 1 martie 2023);

- nu mai mult de 8.500 lei;

- venituri din salarii și asimilate salariilor;

- venituri din activități independente;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Toate aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Stimulentul de inserție se acordă în cuantum de 1.576 de lei (la nivelul anului 2023), dacă persoanele obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Plata se face lunar până când copilul atinge vârsta de 3 ani. După încheierea perioadei de concediu pentru creșterea copiilor, părinții care realizează venituri impozabile au dreptul la stimulentul de inserție în cuantum de 683 lei.

Acest sprijin financiar e important mai ales pentru acei părinți care, după perioada dedicată îngrijirii copilului, decid să se întoarcă la activitatea profesională. Mai trebuie știut că indemnizația lunară și stimulentul de inserție nu se pot cumula.

Acte necesare 

- copia actului de identitate al solicitantului și a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele;

- actele doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul (copilul în plasament);

- actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor obținerii de venituri;

- dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declarația fiscală;

- dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicită concediul pentru creșterea copilului;

- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

Cererile se depun la primăria localității pe raza căreia solicitantul își are domiciliul. Dosarele vor fi soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel