Încrederea în Biserică a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Potrivit unui sondaj realizat de  Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), Biserica Ortodoxă Română a ajuns în luna februarie la cel mai scăzut nivel de încredere din ultimii patru ani. Sondajul arată că 66% dintre respondenţi au "foarte multă" şi "destul de multă" încredere în biserică, acesta reliefând pentru prima dată când indicatorul scade sub 70%.

O posibilă explicaţie ţine şi de "o schimbare generaţionala", "de un efect de laicizare care, din experienţă altor state, ştim că s-a întâmplat odată cu modernizarea şi care este destul de probabil să se întâmple şi în România", a declarat pentru HotNews Mirel Palada, directorul CCSB.

 Mirel Palada, directorul Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), a publicat miercuri, 13 februarie, pe blogul sau un grafic al "încrederii" în instituţia Biserică.

 "Lucrând ieri la analiză primară a datelor mi-a sărit chestia asta în ochi: uite ce s-a întâmplat cu biserică. Da, este prima data când scade sub 70% din februarie 2009 de când avem măsurarea asta", a afirmat directorul CCSB.

Datele fac parte din sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc în perioadă 7-12 februarie 2013, pe un eşantion de 1.004 persoane. Eroarea maximă de esantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.1%.

Citește și: Mădălin Voicu se revoltă: Preoţii sunt nişte derbedei, cu Daniel în frunte

 "Când ne referim la biserică noi punem întrebarea în general, 'biserică', şi evident că unele persoane se pot gândi la instituţia de care aparţin. Dar dat fiind faptul că 89% din populaţie este ortodoxă, atunci când se gândeşte la biserică nu se gândeşte la Biserică Penticostală sau la musulmani sau la alte instituţii, ci la Biserică Ortodoxă Română. În consecinţă, putem să aproximam destul de bine acest grafic cu soartă încrederii în Biserică Ortodoxă Română, principală instituţie religioasă din România", a explicat Mirel Palada.

 Încrederea în biserică (% foarte multă + destul de multă)

Sursa: CCSB

Contactat de HotNews, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că:  "rezultatele sunt relative, aceleași tendințe au fost și anul trecut. O să vedeți că luna următoare încrederea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioadă în care există o neîncredere generală în instituții, cred că în toate instituțiile incluse în chestionarul celor care au făcut această cercetare încrederea este în scădere. În general,rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luați această afirmație ca un proces de intenție".

 Întrebat care sunt cifrele pe care le deține BOR, părintele Constantin Stoica a afirmat: "Sondarea noastră se face în biserici, iar atât timp cât bisericile sunt pline, astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care țin în primul rând de cei care fac sondarea, pentru că nu întotdeauna datele sunt cu foarte mare acurateîe preluate".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel