Incident aviatic la Cluj. Blue Air: CIAS a deschis o anchetă

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat o anchetă în cazul incidentului aviatic produs joi dimineață pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter a ieşit de pe pistă în momentul aterizării, informează un comunicat al companiei aeriene.  Blue Air respinge ferm, totodată, afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență a aeronavei cauzată de lipsa carburantului.

UPDATE: Compania Blue Air revine cu noi precizări legate de incidentul care a avut loc în această dimineață de la Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj.

Potrivit sursei citate, comandantul aeronavei a observat în faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând cca 10m în afara pistei.

De asemenea, Blue Air afirmă că, potrivit buletinului meteo transmis de către Romatsa (informații preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 07:30, cu o jumătate de oră înainte de aterizarea cursei, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă, dar care permitea aterizarea și frânarea în siguranță.

"Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii", mai precizează compania. 

Totodată, Blue Air reacționează în urma speculațiilor apărute cu carburantul existent la bordul aeronavei, menționând că exista suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementarile în vigoare și respinge ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzata de lipsa carburantului. "Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta", notează Blue Air. 

....

Știrea inițială

"Aeronava Blue Air care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depășind cu aproximativ 5-10m suprafața pistei.

Aterizarea s-a efectuat în condiții meteo dificile, ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit companiei aeriene, la bord se aflau 110 pasageri și 6 membri ai echipajului. Toți pasagerii au fost debarcați în condiții normale, aceștia fiind transferați în terminalul de plecări unde primesc suport din partea companiei și a aeroportului.

A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile) pentru aflarea cauzelor care au dus la producerea incidentului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel