Începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Multe zile cu dezlegare la pește

Începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2021
Începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2021

Luni, 21 iunie 2021, este Sfânta Treime (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel).

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu are o dată fixă şi diferă de la an la an în funcţie de cum pică Paştele.

În 2021, postul Sfinților Petru și Pavel începe în data de 22 iunie și durează 7 zile, până pe 29 iunie. În zilele de sâmbătă și duminică în acest post este dezlegare la pește. De asemenea, și pe data de 24 iunie, credincioșii au voie pește deoarece se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.  

Luni, marți și joi se sărbătorește câte un sfânt cu cruce neagră în calendar ortodox 2021, zile în care va fi dezlegare la pește

 

În vechime, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Încă din secolul al IV-lea, există primele mărturii referitoare la Postul Apostolilor Petru și Pavel, în Constituțiile Apostolice.

La început, acest post era ținut numai în cercurile monahale și mult mai târziu s-a extins și în rândul credincioșilor. În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; această marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.

Cine a fost Sfântul Pavel

Sfântul Pavel, numit şi „Apostolul Neamurilor", s-a născut într-o familie de iudei înstăriţi, între anii 1-5 d.H. Numele său evreiesc era Saul ( în traducere- furtună) şi descindea din neamul lui Veniamin. Saul a fost crescut şi educat în tradiţia iudaică şi a studiat la şcoala vestitului învăţat Gamaliel. Zelos păzitor al Legii în care a fost educat, Saul a fost şi un vestit prigonitor al creştinismului, pe care îl considera un duşman de moarte al tradiţiei legaliste iudaice.

Ca persecutor al creştinilor, el a participat la uciderea Arhidiaconului Ştefan. În drum spre Damasc, unde se ducea să-i aresteze pe creştinii din acea zonă, a fost martorul unui eveniment incredibil pentru convingerile lui religioase. Iisus i s-a arătat, învăluit într-o lumină strălucitoare şi i s-a adresat :"Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?" Acesta este un moment de răscruce care îi va schimba cursul vieţii. Atunci, el s-a creştinat. Astfel că cel dintâi prigonitor al creştinismului a devenit un mare apărător al acestei religii.

Episcopul Damascului, Anania, L-a botezat în anul 34-35 cu numele de Pavel. După botez, Pavel şi-a recăpătat vederea, pierdută în timpul revelaţiei, în drum spre Damasc. Pentru noile convingeri religioase, Pavel a fost arestat de trei ori. De la Apostolul Neamurilor ne-au rămas 14 epistole valoroase, iar cea scrisă în anul 66 (ultima) este considerată Testamentul său spiritual.

A sfârşit muceniceşte prin decapitare (pentru că era cetăţean roman) pe Muntele Vatican, în aceeaşi zi cu Sfântul Petru, în timpul împăratului Nero.

Cine a fost Sfântul Petru

Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, și se chema Simon, înainte de a se întâlni cu Domnul Iisus. Era fratele Sfântului Apostol Andrei, Cel întâi chemat la slujirea credinței. Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici. Era o fire înfocată, cinstită și plină de rodire pentru domnul Hristos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel