Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru lăsatul secului. Rugăciune puternică

Pe 31 iulie, începe postul pentru Adormirea Maicii Domnului. Prin urmare, Biserica Ortodoxă prăznuiște joi lăsatul secului.

Anul acesta, se lasă sec în seara zilei de 31 iulie. Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.

Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.

Rugăciune la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Astăzi , ne stă înainte nevoinţă duhovnicească de taină spre câştigarea iertării greşelilor noastre şi spre împăcare cu DUMNEZEU.
Astăzi , să lepădăm vălul răutăţii şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele , apropiindu-ne cu dragoste şi de cei ce ne urăsc pe noi.
Astăzi , să curăţim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre şi să încetăm a mai judeca şi osândi pe aproapele nostru, ca să nu fim noi osândiţi în focul cel veşnic.


Astăzi, să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim , după putere , spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufleteşti şi trupeşti.
Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe Calea Mântuirii.
Astăzi, să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos , ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de Drumul Ascultării.


Pe Tine, Maică a lui DUMNEZEU, Te punem Solitoare Pocăinţei şi Mântuirii noastre , ca pe Una Ce ai Indrăzneală Tare către Cel pe Care în Braţele Tale ca pe Un Prunc L-ai Tinut , ca să scoţi Lumea ceea ce zăcea în vicleşug din adâncul păcatului şi să o aduci la nevinovăţia pruncilor.
Cu lapte ai Hrănit pe Cel ce Poartă de Grijă de cei flămânzi şi cu Căldura Dragostei Tale de Maică L-ai Acoperit. Deci , nu ne părăsi nici pe noi, fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor, ci ne străluceşte Lumina Pocăinţei mai înainte de apusul vieţii noastre pământeşti.
Cu lacrimi ai adăpat pământul, văzând Răstignit pe Cruce pe Rodul Cel Preacurat al Pântecelui Tău. Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos, ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor.
Precum ai săltat de Bucurie la Invierea Fiului Tău , Roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi , întorcându-ne la pocăinţă prin Stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului.


Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune, gândurile le curăţeşte, sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrab..
Ca Un Paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în Cinstea Adormirii Tale.


Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune, adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea Mântuirii , ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe Tatăl , pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci. Amin!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel