Începând cu 5 iunie, postul este complet suspendat. Harți toată săptămâna

Pui la cuptor, umplut cu fructe uscate, o mâncare populară din bucătăria poloneză. Sursa foto: freepik.com
Pui la cuptor, umplut cu fructe uscate, o mâncare populară din bucătăria poloneză. Sursa foto: freepik.com

De luni, 5 iunie, postul este complet suspendat. Avem harți toată săptămâna.

În calendarul ortodox, termenul „harţi" desemnează zilele în care se suspendă sau se dezleagă total postul. Aceste zile se regăsesc pe parcursul întregului an bisericesc în următoarele perioade:

Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului;

În săptămâna imediat următoare Învierii Domnului (Săptămâna Luminată);

În săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt;

În prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Din punct de vedere etimologic, termenul „harți" provine din limba neogreacă și este o prescurtare a termenului „άρτγιβούρτγι", care reprezintă forma armeană a cuvântului „araciavorat", însemnând postul premiţiilor sau postul premergător Păresimilor. La armeni, acest post se încheie în sâmbăta Sfântului Serghie (Sarchis), cu două săptămâni înainte de Postul Paştilor, motiv pentru care mai este denumit și postul Sfântului Serghie în cultura armeană.

Zilele în care se aplică „harți" sunt stabilite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a sprijini credincioșii care se pregătesc să țină un post prelungit. Astfel, în acele zile avem posibilitatea să consumăm orice fel de alimente, inclusiv carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.

Așadar, postul este suspendat până luni, 12 iunie, când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 29 iunie. În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. 

VEZI ȘI: Vă simțiți stresați și obosiți din cauza jobului? Sfatul preotului Paul Iulius Negoiță: Nimeni și nimic nu are ce să vă facă - https://www.dcnews.ro/va-simtiti-stresati-si-obositi-din-cauza-jobului-sfatul-preotului-paul-iulius-negoita-nimeni-si-nimic-nu-are-ce-sa-va-faca_913600.html

VEZI ȘI: Apocalipsa - sfârșitul lumii. Prof.dr. Miron Bogdan vine cu exemple când oamenii au fost cuprinși de groază: Nimeni nu o să mă creadă / video - https://www.dcnews.ro/apocalipsa-sfarsitul-lumii-prof-dr-miron-bogdan-vine-cu-exemple-cand-oamenii-au-fost-cuprinsi-de-groaza-nimeni-nu-o-sa-ma-creada-video_912796.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel