Incendiu puternic la un centru de recoltare și reciclare deșeuri de lângă București. A fost emis mesaj Ro-Alert / galerie foto

Un incendiu puternic a izbucnit la un centru de recoltare și reciclare deșeuri de lângă București.

Update 5: 

Păduraru (GNM): Echipa de permanenţă de la Comisariatul Bucureşti se află la locul incendiului din Chitila.

"Este vorba despre un incendiu produs la un depozit de materiale feroase şi neferoase. Arde pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp, unde sunt depozitate aproximativ 35-40 de tone de carcase de frigidere decontaminate, fără motoare, fără freon, şi arde spuma izolatoare termic din aceste carcase. Garda de Mediu, prin echipa de permanenţă de la Comisariatul Bucureşti, se află la faţa locului, iar măsurătorile indicatorilor de calitate a aerului sunt efectuate de către Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti. Aşteptăm de la Agenţia de Protecţie a Mediului rezultatele şi vom face comunicările cu privire la aceşti indicatori, dacă sunt depăşiţi şi cam la ce substanţe", a spus Păduraru, la Digi24.

Întrebat dacă există risc de intoxicaţie, şeful GNM a susţinut că "există risc de intoxicaţie la orice incendiu, la orice fum, pentru să sunt conţinute substanţe solide care nu ard complet".

"E vorba de oxizi de sulf, oxizi de azot, dioxine... Recomandăm tuturor locuitorilor să evite să se apropie de zona în care se manifestă incendiul. Din câte cunoaştem în momentul de faţă fumul se duce pe verticală, nu este o suprafaţă mare afectată. Ar fi fost o problemă dacă aveam vântul puternic şi ar fi dus fumul în zonele locuite", a precizat Aurelian Păduraru

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, care citează informaţii furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, în zona respectivă vântul va sufla în general slab, cu viteze de cel mult 15 km/h, din sector predominant estic, nord-estic, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi de deplasare lentă către vest, sud-vest.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti monitorizează evoluţia calităţii aerului din zonă prin intermediul celor două staţii de monitorizare amplasate în proximitate: B9 - Bucureştii Noi şi B10 - Chiajna.

Update 4: 

Potrivit Agerpres, dispozitivul de intervenţie la incendiul de la centrul de colectare deşeuri din Chitila a fost suplimentat, iar pentru stingerea focului au fost alertate nouă autospeciale de stingere şi şase cisterne.

"Stivele cu deşeuri au 10 metri înălţime. Se acţionează pentru stingere şi pentru limitarea propagării", a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (ISUBIF).

De asemenea, a fost emis şi un mesaj prin sistemul RO-ALERT, care avertizează oamenii să evite zona REMAT Holding Chitila şi să lase libere căile de acces pentru intervenţia pompierilor.

Update 3: 

„Au avut astfel de incendii chiar și în Militari. Avem scenarii asemănătoare și în mijlocul orașelor, vorbim de Craiova sau de alte orașe. Cumva, aceste centre ar trebui poziționate mai în margine. Pe de altă parte, cum urmărim noi ceea ce se întâmplă în astfel de depozite? Să zicem că arde vopseaua de pe caroseria mașinii, în proporții mici, pentru a menține flacăra, dar avem și anvelopele, avem interioare de mașini, bordurile, uleiurile din mașină se eliberează și nu știm unde. Lucrurile acestea ar trebui să apară într-o evidență electronică, astfel încât să nu se strângă suficiente deșeuri care să producă un incendiu.

Recomandarea este să închideți geamurile și să evitați locația respectivă. Nu știm care o să fie direcția vântului, se poate schimba oricând și fumul acesta devine o problemă. O problemă este și funinginea degajată de acolo, care se așează pe pământ, pe orice altă clădire, și este purtată ulterior prin București.

În alte țări, aceste centre sunt foarte bine controlate de instituțiile statului, există o foarte mare atenție a modului în care sunt depozitate materialele inflamabile. Ele nu sunt așezate în proximitatea zonelor de locuit, există sisteme de testare automată și de stingere a incendiilor care pornesc automat, există camere de supraveghere și camere termice care detectează orice fel de creștere a temperaturii.

Deșeurile puternic inflamabile ar trebui evacuate din aceste centre pentru că reprezintă un pericol la adresa sănătății populației. Nu avem nici o legislație care să transparentizeze procesul acestor centre și să știm unde se duc resturile puternic inflamabile. Avem nevoie de o transparență și de o economie circulară, astfel încât acele deșeuri să se întoarcă în materii prime, nu să zacă undeva într-un depozit.”, a relatat Octavian Berceanu, la B1 TV.

Update 2: 

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Ilfov, a intervenit telefonic la Realitatea, unde a spus că „este o operațiune de lungă durată“, iar deșeurile care ard constau din „materiale plastice și fier.“

„Această coloană de fum nu are o manifestare pe verticală, ci este influențată de vânt. E recomandat ca persoanele din zonă să închidă ferestrelele“, a spus Daniel Vasile.

Update: 

A fost emis un mesaj prin sistemul Ro-Alert, din cauza fumului degajat.

„Dispozitivul a fost suplimentat, sunt alertate opt autospeciale de stingere şi patru cisterne de mare capacitate”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Știre inițială: 

Un incendiu puternic a izbucnit vineri la un centru de recoltare și reciclare deșeuri din Chitila.

Conform primelor informații nu există riscul ca acesta să se extindă. Fumul poate fi văzut din București.

Imagine cu fumul care se vede din cauza incendiului, trimisă de un cititor DC News, aflat în apropierea locului în care s-a produs evenimentul:

2. -imagine fara descriere- (incendiu-chitila_11835800.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel