Incendiu Notre Dame. Franța vrea mecanism de cooperare pentru patrimoniul european

Incendiu Notre Dame
Incendiu Notre Dame

Preşedintele Emmanuel Macron va propune UE creare "unui mecanism de cooperare pentru patrimoniul european în pericol", intenţie ce va fi discutată în cadrul unei reuniuni ce va avea loc la Paris pe 3 mai, informează duminică AFP.

"Întrucât patrimoniul nu este o competenţă europeană, preşedintele a luat iniţiativa şi a scris omologilor săi pentru a le propune crearea unui mecanism de cooperare pentru patrimoniul european în pericol vizând acordarea de asistenţă, partajarea competenţelor şi a expertizei", a declarat ministrul pentru afaceri europene Amélie de Montchalin într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche.

"Când se produce un incendiu mare în Europa, un mecanism de solidaritate poate permite împrumutarea de avioane pentru stingerea incendiilor de tip Canadair între statele Uniunii. Pentru patrimoniu, putem să ne gândim la o reţea de experţi la care să se poată apela în funcţie de necesităţi", a adăugat Amélie de Montchalin.

"Invităm omologii noştri europeni, miniştri de cultură şi ai afacerilor europene, să se întâlnească în Franţa pe 3 mai. În plus faţă de competenţele şi resursele noastre, dacă putem beneficia de sprijinul şi de experienţa acumulată de vecinii noştri pentru a reconstrui Notre Dame, vom profita de aceasta oportunitate", a declarat ministrul culturii Franck Riester.

Fiecare țară va prezenta maximum două locuri emblematice 

"În faţa acestui şoc emoţional şi a acestui elan de generozitate pe care l-am perceput, trebuie ca împreună să îmbunătăţim politicile de patrimoniu ale ţărilor noastre şi, în timp, pe cele la la nivel european", a pledat ministrul francez al culturii.

Miniştrii europeni vor fi invitaţi pe 3 mai să prezinte "demersuri inovatoare şi participative" şi "unu sau două locuri emblematice din ţărilor lor, reprezentative pentru influenţa europeană şi care este în pericol", a precizat Amélie de Montchalin.

Totodată, cei doi miniştri francezi şi-au exprimat dorinţa ca "tineri europeni să poată participa" pe şantierul de restaurare a catedralei Notre-Dame.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis reconstruirea în termen de cinci ani a catedralei , o bijuterie a artei gotice, distrusă luni seara de un incendiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel