INCENDIU Notre Dame din Paris - povestea neștiută - video

Loredana Brumă / 15 apr 2019 / 21:19 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Un puternic incendiu a izbucnit luni după-amiază la catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, pompierii luând decizia de a evacua zona din jurul unuia dintre cele mai vizitate simboluri ale Franţei şi Parisului, conform AFP şi Reuters. Mai jos vă prezentăm povestea catedralei.

Construcția catedralei a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, altarul a fost sfinţit de episcopul Maurice de Sully.  Lucrările la catedrală au durat din 1163 până în 1345.

Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.

 

VEZI ȘI LIVE TEXT AICI CU INCENDIUL DE LA NOTRE DAME -  LIVE INCENDIU NOTRE-DAME (Paris). ARDE catedrala video - update: Acoperișul s-a prăbușit complet

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24