Incendiu Mănăstirea Rîmeţ - pompierii au stabilit cauza

Sebastian Florea / 06 iul 2019 / 20:42 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Pkmpierii au stabilit cauza incendiului de la mănăstirea Rîmeţ.

Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ a fost provocat de un scurt-circuit la un conductor electric defect sau izolat necorespunzător din mansarda clădirii cuprinse de flăcări, a anunţat, sâmbătă seara, prim-adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Ovidiu Costea. Potrivit acestuia, toate forţele ISU Alba au fost retrase din dispozitiv, după ce, în cursul zilei, 20 de pompieri au procedat la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu prin degajarea elementelor de acoperiş (hornuri, caferi, învelitori din tablă) care nu mai prezentau siguranţă şi puteau pune în pericol pelerinii sau personalul mănăstirii.

'Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurt-circuit la un conductor electric defect sau izolat necorespunzător din mansardă', a anunţat Costea. Incendiul a fost lichidat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după aproximativ 14 ore de intervenţie a unui număr total de peste 100 de pompieri, din Alba şi Cluj. În clădirea afectată de incendiu se află chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria şi sala de mese.

Pagube Mănăstrea Rîmeț

 

'A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc)', a transmis Ovidiu Costea.

Mănăstirea Rîmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania. Aici vieţuiesc acum în jur de 100 de călugăriţe. Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu a fost construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992. Incendiul a izbucnit la clădirea situată în apropierea noii biserici. Mănăstirea este printre cele mai mari din Transilvania.

Citește și: Mănăstirea Rîmeţ, cuprinsă de flăcări. Pompierii intervin la fața locului

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25