INCENDIU la ATI COVID a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Prim-procuror: Șapte DECESE, nu nouă. ”A murit mama. Era în stare gravă, dar de ce să moară ARSĂ?” - TEXT/VIDEO LIVE

Este incendiu la secția ATI COVID la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. A fost activat planul ROȘU de intervenție. 

UPDATE 14:02: Ministrul de Interne a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. Acesta a precizat că momentan se investighează dacă spitalul avea sau nu obligația să aibă autorizație de incendiu. Lucian Bode a spus că la spital fost efectuat ăn luna noiembrie anului trecut și un altul în luna februarie a acestui an. Atunci au fost depistate mai multe nereguli, a spus acesta.

"Prioritatea zero a noastră a fost, după ce acest incendiu a fost lichidat, a fost să ne asigurăm că toți pacienții sunt în siguranță. Sunt 42 de pacienți la UPU și 62 la celelalte spitale. În mai puțin de 30 de minute vă va prezenta domnul Arafat concluziile preliminare, iar în maxim o oră premierul Florin Cîțu va informa măsurile care vor fi dispuse. Eu vă comunic oficial cifra corectă. Este vorba despre 7 oameni decedați. 5 au murit în spital, iar doi au murit după ce au fost transferați la celelalte spitale. Cei care au comunicat au greșit pentru că au spus că sunt 7 persoane decedate la fața locului și 2 după ce au fost transferate.", a spus Lucian Bode.

UPDATE 13:50: Au apărut primele imagini din interiorul Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, după incendiul din secția ATI COVID.

UPDATE 13:35: Prim-procurorul care anchetează incendiul de la spitalul din Constanța a declarat că se efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă, distrugeri din culpă. Acesta susține că sunt 7 decedați și că urmează să se facă identificarea acestora.

"Nu vrem să lucrăm cu ipoteze. Așteptăm să se facă identificarea de eventualii aparținătorii și abia apoi vom putea da informații. Cu certitudine vom preleva și mostre pentru testările ADN. Eu am văzut câteva persoane decedate care erau în stare de a fi identificate. Eu din ce am văzut nu tț'i decedații erau arși. Cred că unii au murit intoxicați. Nu știu de unde a pornit informația că ar fi nouă decedați. Am precizat și am aflat că sunt 7: 5 persoane decedate la Spitalul de Infecțioase, 1 la Spitalul Județean, 1 la Spitalul Militar.", a spus Viorel Teliceanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

UPDATE 13:34: Mai mulți martori ai incendiului au spus ce au văzut atunci când s-a dat alarma. O femeie care se afla în spital la momentul izbucnirii incendiului spune că alarmele s-au declanșat târziu.

"Nu am văzut foc când am ajuns, dar am văzut un fum negru, dens. Ulterior medicii au început să scoată pacienții. Au venit ambulanțele. Îi scoteau pe geamuri.", a spus Marian Apreotesei, martor al incendiului, la Realitatea Plus.

"La 9:45 de dimineață s-au auzit țipete. Au început să scoată pacienți ci targa și o doamnă asistență a țipat: Opriți oxigenul că arde!. Eu eram vizavi, apoi au urmat și alte doamne care împingeau tărgile și le-au scos în curte. A început să se vadă un fum foarte dens, foarte greu de respirat, au început să pocnească geamurile, se auzeau țipete, agitație. Am sunat la numărul de urgență 112 și mi-au spus că trimit cât pot de repede un echipaj. Într-adevăr, s-au mișcat foarte repede, în 5 minute au fost aici, numai că sirenele de la alarma de la spital au pornit târziu. Echipajele erau de aici și abia atunci s-au declanșat alarmele. Au intrat atât pe geam, cât și pe uși să intre să scoată pacienții. Sunt imagini care sunt foarte greu de privit. E o adevărată tragedie.", a spus o martoră a incendiului care a și sunat la 112.

UPDATE 12:37: Rudele victimelor au venit la spital și încearcă cu disperare să afle informații despre cei dragi. Trei femei au apărut în lacrimi la TV spunând că și-au pierdut mamele în acest incendiu.

”Mama mea era în spital, a scăpat de Covid, dar a luat o bacterie, s-a vindecat și apoi a luat o altă bacterie care i-a fost fatală. Așa ceva ce s-a întâmplat astăzi e strigător la cer. Nu au făcut nimic.”, a declarat un bărbat care se afla în fața spitalului.

”Ne-a zis o rezidentă că mătușa ta a decedat. Nu ne-a contactat nimeni. Era de o săptămână la ATI”, a spus o altă femeie.

”O să murim toți, mama mea era la ATI.”, ”A murit mama cu zile. Era în stare gravă, dar de ce să moară arsă? O moarte așa de urâtă și cruntă.” a spus o femeie.

"Mama mea a murit arsă acolo, săraca, pentru că nu putea să plece. Era conectată la aparte. Nu am învățat nimic. Istoria se repetă.", a spus Sânziana, una dintre femeile care și-a pierdut mama.

UPDATE 12:26:  "Am venit să o caut. Am văzut la televizor că a izbucnit incendiul. Am vorbit cu ea ultima dată alaltăieri. Era în stare gravă la ATI. Ea nu respiră fără mască, fără oxigen. Dacă ia oxigenul nu mai trăiește. Nu ştiu nimic. Acum am venit din Năvodari”, spune disperată ruda unei paciente, în direct la România TV.

„Era la ATI, era cu masca de oxigen. Nu știu dacă i-a luat masca de oxigen, dacă mai trăiește. Nu ştim nimic. Când am văzut-o era la ATI cu mască. Nu ne spune nimic, ziceau că sunt 9 morţi”, spune femeia.

UPDATE 12:23: "E adevărat că au depistate nereguli, dar au fost remediate. Au fost probleme cu prizele în spital, nu le mai știu pe toate. Nu sunt probleme, toate au fost remediate", a declarat Vergil Chițac, primarul orașului Constanța.

UPDATE 12:12 : "Vreau să transmit condoleanțe familiilor victimelor. Este un eveniment nefericit, nedorit. Cauza incendiului va fi stabilit de specialiști, trebuie să așteptăm raportul. Din acest raport trebuie să tragem învățămintele, indiferent de cauza incendiului. Pot fi diverse cauze, dar ele vor fi stabilite ci exactitate de specialiștii de la ISU Dobrogea. După cum știți, domnul Arafat este în drum spre constanța pentru a coordona intervenția. După ce specialiștii ne spun exact care a fost cauza incendiului vom vedea care sunt măsurile care trebuie luate. (...) În total erau 10 pacienți la ATI, dintre care 9 au decedat. (...) Se va face o verificare la sânge și apoi vor fi luate măsuri. Această cauză a incendiului poate fi o suprasolicitare, dar pot fi și alte cauze, trebuie stabilit.", a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

UPDATE 12:11: "S-a acționat conform legii. S-a făcut tot ce se putea. Existau toate avizele necesare, dar s-a întâmplat un necaz. Nu știu de la ce. Toate actele sunt în regulă. Toate defec'iunile care au fost constate au fost remediate. Erau 10 paturi la ATI. Mi-e rău, nu pot da declarații.", a declarat managerul Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 

UPDATE 12:09: "Rețeaua a fost verificată, nu era supradimensionată. Au fost identificate anumite nereguli în luna februarie. Au fost și aspecte tehnice, dar și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom preciza toate aceste date.", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

UPDATE 12:05: "A avut loc un incident nefericit Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța Un incendiu la  În 7 minute forțele de ordine au ajuns, de la alertare. A existat o intervenție cu peste 50 de autovehicule ale forțelor de ordine, peste 150 de ofițeri și subofițeri. Din păcate există 9 victime. Ceilalți pacienți au fost distribuiți către Spitalul Militar, Spitalul Județean etc. Am fost și la spitalul modular, deja au fost duse victime și acolo.", a declarat prefectul județului Constanța.

UISUTE 11:50: "De la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple..", anunță IGSU. 

UPDATE 11:45: "Întregul spital a fost evacuat. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Au fost solicitate forțe suplimentare în sprijin din județele Călărași, Galați și Ialomița. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs.", a transmis DSU.

UPDATE 11:44: Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului izbucnit, vineri, la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Potrivit acestora, o echipă de cercetare se află la faţa locului, investigaţia fiind coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Mai multe persoane au decedat în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa, informaţia fiind confirmată şi de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 11:41: Apelul a fost făcut la 9:48, iar la 10:55 a fost lichidat incendiul, declarat plt. adj. Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

UPDATE 11:38: ”Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI  cu pacienți COVID, la 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.” mai arată informarea oficială. 

UPDATE 11:36:  ”Coordonarea și intervenția au fost făcute de către inspectorul-șef. Există un exercițiu, colegii știu cum să intervină. Niciun exercițiu nu e la fel ca o situație reală. Colegii au făcut tot ce e posibil pentru a evacua. Nu avem colegi afectați.", a spus plt. adj. Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

UPDATE 11:30: Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății

„Nu pot să confirm un număr, dar confirm că sunt morți. ISU o să confirme după intervenție. Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru preluarea pacienților. (...) Eu pot să vă spun ce mi-am propus: la fiecare județ să fie managerii pregătiți pentru prevenirea incendiilor.”, a spus Attila la Digi24.

UPDATE 11:26: Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a confirmat că sunt persoane decedate, nu și cauza incendiului, despre care a spus că urmează a fi stabilită.

”Trebuie să avem răbdare și încredere în autoritățile statului și-n ISU” a spus el.

S-a lichidat incendiul, din informațiile locale.

UPDATE 11ISU: De la nivelul ISU CONSTANȚA au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital SMURD, 8 ambulanțe SMURD, 1 ambulanță SIGSU tip C, anunță IGSU. 

Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.

UPDATE 11:18: S-au suplimentat paturile la secția ATI Constanța, anunță România TV. De la opt paturi la 10 paturi. Sistemul de electricitate ar fi fost astfel supra-solicitat, a anunțat postul TV. Din cei nouă morți, șapte sunt de la terapie intensivă. 

UPDATE 11:17: Rudele pacienților au venit în fața spitalului. ”Nu ne-a sunat nimeni, nu ne-a zis nimeni nimic, era la Terapie Intensivă, cu mască” a spus o femeie venită la poarta spitalului.

UPDATE 11:15: Au fost prealertate echipajele specializate în eventualitatea activării Planului Roșu Regional!

UPDATE 11:12: Conform surselor Antena 3, incendiul ar fi pornit de la o priză de la ATI.

”Infrastructura medicală din România e învechită. Ăsta e adevărul", a spus Vlad Voiculescu, la B1 TV.

UPDATE 11:09: ”Sunt în drum spre Constanța. O să ajung la Constanța într-o oră și jumătate”, a declarat Raed Arafat pentru România TV. 

UPDATE 11:05: Florin Cîțu a transmis că a fost informat cu privire la incendiul de la Constanța și i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

Vezi AICI GALERIE FOTO cu imagini de la Constanța!

UPDATE 11:03: De la ISU GALAȚI acționează în sprijin 1 autospecială pentru transport victime multiple.

UPDATE 11:02: Antena 3 anunță și ei NOUĂ DECESE și arată cum, în curtea spitalului, chiar în aceste momente, se face o resuscitare. 

UPDATE 11:00: Incendiul a fost localizat, transmite Antena 3. 

UPDATE 11:00: Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești. 

UPDATE 10:58: Ministerul Sănătății, primele declarații: 

”Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați  la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.  La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, ai fost activate de către DSP Constanța și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.  În acest moment,  echipele  sunt în misiunea de intervenție.  ISU Constanța va prezenta Într - o declarație de presă situația actualizată.”

UPDATE 10:57: Ziua de Constanța transmite, de la fața locului, că se pare că sunt 8 sau 9 decese. Pe filmarea live s-a auzit cineva din rândul personalului medical spunând ”ceilalți patru au murit între timp”. 

UPDATE 10:51: În proximitatea locului desfășurării intervenției se instalează un spital mobil, a anunțat IGSU. 

UPDATE 10:47: ”Peste 40 de vehicule de intervenție au fost alocate la fața locului. Patru pacienți de la ATI COVID au fost declarați decedați”, a anunțat Prefectul de Constanța. 

UPDATE 10:35: Mai multe decese ar fi înregistrate până la acest moment. Conform Antena 3, Realitatea TV și B1 TV, ar fi patru decese înregistrate pe secția ATI a spitalului. 

Șase persoane au fost transportate la o Unitate de Primiri Urgențe a unui alt spital, anunță B1 TV. 

Conform aceleiași surse, două persoane au murit în liftul spitalului. 

UPDATE 10:30: SAJ Constanța confirmă că incendiul se desfășoară la Secția ATI a Spitalului.

UPDATE 10:29: Președintele Consiliului Județean este în drum spre spital. Pacienții sunt duși la Spitalul Județean din Constanța. 

”Spitalul nu este în subordinea Consiliului Județean Constanța, dar asta nu înseamnă că nu suntem în colaborare cu cei de la Primărie. Din ce știu nu sunt victime și nu sunt răniți. Nu am informații exacte în momentul de față. Sunt în legătură cu managerul spitalului. A fost activat planul A. Spitalul este vechi, de aproximativ 60 de ani. O să mai avem astfel de probleme”, a spus Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, la Digi24.

UPDATE: Realitatea Plus transmite că sunt patru decese, confirmate de directorul medical. 

UPDATE: A fost activat planul ROȘU și planul ALB. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă în interior. 

UPDATE: Pe live-ul transmis de la fața locului, jurnalistul local anunță că o persoană este resuscitată 

UPDATE: Pacienții sunt evacuați pe geam, prin spatele spitalului, din saloanele de la parter. 

UPDATE: Un pompier intră ACUM pe geam în spital. 

Este incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția ATI COVID, transmite IGSU. A fost activat Planul Roșu de intervenție. Pompierii acționează în aceste momente pentru evacuarea pacienților. Ambulanțele vin continuu la fața locului. Pacienții sunt scoși din spital, în aceste momente. 

IMAGINI LIVE DE LA FAȚA LOCULUI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel