Incendiu depozit Măldărești. Dosar de cercetare penală

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a deschis marţi dosar de cercetare penală referitor la condiţiile producerii incendiului de la depozitul de deşeuri Măldăreşti, în cauză efectuându-se cercetări pentru pentru distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului, informează un comunicat al Parchetului.

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit astăzi, 29 august 2017, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor, referitor la condiţiile în care s-a produs incendiul de la depozitul de deşeuri Măldăreşti. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică", precizează sursa citată. 

Un incendiu a izbucnit pe 20 august la depozitul de deşeuri din Măldăreşti şi deocamdată nu a fost stins, deşi echipaje de pompieri acţionează permanent de nouă zile. 

Vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, s-a deplasat marţi la Măldăreşti pentru a verifica personal modul în care autorităţile judeţene gestionează situaţia de urgenţă apărută ca urmare a incendiului susţinut de la depozitul neconform de deşeuri, a informat un comunicat al Ministerului Mediului. 

Ministrul mediului a susţinut că măsurătorile efectuate nu au înregistrat depăşiri ale radioactivităţii în zona depozitului de gunoi din localitatea vâlceană Măldăreşti. Gavrilescu a adăugat că nici la ceilalţi indicatori de mediu nu se înregistrează depăşiri care să pună în pericol sănătatea populaţiei din zonă, în prezent nefiind luată în calcul varianta evacuării. 

Stare de alertă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea a aprobat, în urmă cu o zi, declararea stării de alertă în cazul incendiului de la depozitul de deşeuri din localitatea vâlceană Măldăreşti, unde pompierii acţionează pentru stingerea focului izbucnit în condiţii încă neelucidate. 

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Vâlcea, pe lângă aprobarea stării de alertă declarată la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Măldăreşti, CJSU a mai decis continuarea activităţilor de stingere a incendiului şi iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, prin acoperirea cu pământ a zonei incendiate. 

"În funcţie de recomandările efectuate de către specialistul autorizat, ISU Vâlcea va estima cantitatea de material (pământ steril) necesar acoperirii zonei incendiate şi alte utilaje/lucrări specifice", se precizează în comunicat. 

Hotărârea adoptată de CJSU Vâlcea mai prevede "iniţierea de către autoritatea locală a unor demersuri juridice în vederea obligării administratorului depozitului de deşeuri Măldăreşti pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ce-i revin la închiderea depozitului", precum şi "iniţierea de către Instituţia Prefectului a unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru stingerea incendiului de pe amplasamentul depozitului de deşeuri Măldăreşti, administrat de către SC Sacomet SA Horezu, din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe anul 2017", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel