Incendiu Baloteşti. Ministerul Mediului, noi precizări

Rodica Mitu / 28 iun 2017 / 17:04 Salveaza PDF Comentarii

Concentraţiile poluanţilor în cazul incendiului de la Baloteşti nu au depăşit valorile limită prevăzute de lege privind calitatea aerului înconjurător, iar norul de fum se va deplasa spre nord, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

"Conform procedurilor în vigoare, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat, în cursul serii de marţi, 27 iunie, la faţa locului, un auto-laborator care a prelevat probe pentru a determina compuşii chimici care s-au regăsit în norul de fum precum şi concentraţia acestora. De asemenea, în paralel, au fost analizate şi concentraţiile de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (partea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii aerului) amplasată în Baloteşti. Poziţionarea auto-laboratorului s-a realizat pe direcţia vântului, în localitatea Corbeanca, la aproximativ 400 m de sursa de poluare, în dreptul celei mai apropiate case", se arată în document.

În paralel, s-a făcut o inspecţie în teren, pe direcţia penei depoluant, constatându-se că fumul gros se deplasa paralel cu solul, la o înălţime apreciabilă de localităţile învecinate. 'Mai mult decât atât, fenomenele meteo (ploaie şi vânt), petrecute în jurul orei 21.00, au favorizat dispersia poluanţilor în zona incendiului. Potrivit analizelor efectuate, concentraţiile poluanţilor nu au depăşit valorile limită prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sau STAS 12574/1987. Poluanţii monitorizaţi cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon şi compuşi organici volatili. În urma datelor obţinute, s-a concluzionat că incendiul nu a produs o poluare semnificativă în zonă şi, în jurul orei 1.00, s-a dispus sistarea acţiunii de monitorizare cu auto-laboratorul', informează ministerul.

 

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27