Incendii Amazonia - Îngrijorare la Vatican. Papa Francisc denunță exploatarea pădurii amazoniene

Papa Francisc s-a declarat duminică îngrijorat în legătură cu vastele incendii din Amazonia.

Suveranul pontif a numit pădurea amazoniană 'plămânul vital al planetei noastre':

'Suntem îngrijoraţi de incendiile vaste din Amazonia. Acest plămân format din păduri este vital pentru planeta noastră', a spus pontiful argentinian, în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. Papa Francisc, care va organiza în toamnă o conferinţă mondială privind Amazonia, le-a cerut celor 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume 'să se roage ca, datorită angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai curând'.

Vizită în jungla amazoniană

Suveranul pontif, ales în martie 2013, s-a întâlnit în luna mai cu liderul indigen Raoni, care a venit să avertizeze Europa în legătură cu defrişările din pădurea amazoniană. Liderul populaţiei nomade kayapo a încercat de asemenea să strângă un milion de euro pentru protejarea rezervaţiei Xingu din Brazilia. În enciclica sa 'Laudato si' (mai 2015) privind ocrotirea pământului, papa Francisc a denunţat exploatarea pădurii amazoniene din 'interese economice internaţionale enorme'.

În ianuarie 2018, pontiful argentinian, în vârstă de 82 de ani, a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul Peru, înconjurat de jungla amazoniană, unde a fost întâmpinat de mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni. El a criticat atunci 'presiunea enormă a marilor interese economice care râvnesc petrolul, gazul, lemnul, aurul şi monoculturile agroindustriale'. În Amazonia se găseşte 20% din apa dulce lichidă a planetei, 34% din pădurile primare şi 30-50% din fauna şi flora lumii. Acest plămân verde se află în nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, în principal în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel