Încă un extremist maghiar, acuzat de terorism. Acuzațiile DIICOT

Szocs Zoltan, preşedinte al grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DIICOT. Anchetatorii au efectuat marţi patru percheziţii în judeţul Covasna.

Szocs Zoltan a fost ridicat de procurori dintr-o locuinţă din comuna Breţcu, judeţul Covasna, care aparţine concubinei acestuia.

Tatăl concubinei lui Szocs Zoltan este primarul comunei Breţcu. Szocs Zoltan va fi adus adus marţi noapte la sediul central al DIICOT din Bucureşti pentru a fi audiat. Procurorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă 'Mişcarea de Tineret 64 de Comitate' - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului 'Ţinut Secuiesc', ca etapă a procesului ce vizează refacerea 'Ungariei Mari'.

În calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

Cu acea ocazie, Beke Istvan, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste, a spus: 'Facem'. 'Promotor al sloganului 'Ţinutul Secuiesc nu e România!' şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, 'trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate', mai spun procurorii. La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a părăsit România, revenind în ţară la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, Szocs Zoltan a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10 octombrie 2015, în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării lui Beke Istvan. Marţi, procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat patru percheziţii la domiciliul şi reşedinţele lui Szocs Zoltan, acesta urmând să fie condus în vederea audierii la sediul DIICOT - Structura Centrală. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie 'Vlad Ţepeş' a Jandarmeriei şi cu suportul tehnic şi informativ asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy