EXCLUSIV  Încă o pandemie face ravagii în TĂCERE. ”TESTAȚI-VĂ!” Vâlcu: Există riscul ca omul să nu-și ia tratamentul sau poate are gânduri de răzbunare

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Încă o pandemie face ravagii.

ARAS - Asociația Română Anti-SIDA, membră a Coaliției Plus, a organizat prima ediție a Săptămânii Internaționale a Testării HIV în România. Multe persoane au putut face testul HIV, gratuit, la domiciliu, folosind un autotest.

50% dintre cazurile descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, în faze avansate ale infecției cu HIV. În primele șase luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai puține teste HIV decât în aceeași perioadă a lui 2019, ca urmare a măsurilor de reducere a propagării cazurilor de COVID-19.

Mihai Lixandru, director de proiect ARAS (Asociația Română Anti-SIDA), a vorbit despre acest subiect la DC News și DC Medical.

”Ce vedem în primele șase luni ale acestui an este că s-au realizat cu 75% mai puține teste decât în aceeași perioadă a anului trecut, lucru care ne îngrijorează. Am încercat și am și reușit ca, după perioada de izolare, să redeschidem centrele de testare comunitară ale asociației române Anti-SIDA. Imediat după, a crescut numărul de cazuri pozitive pe care, cu ajutorul spitalelor din București, am reușit să le conectăm la servicii. Aproape toți au început tratamentul. Două persoane au refuzat să înceapă tratamentul.

Vrem să amintim că nu există doar coronavirus. Avem și o epidemie, chiar o pandemie de HIV, care e în plină desfășurare de 30 ani. De aceea este important să testăm. În această perioadă, noi trimitem acasă autoteste”, a zis Mihai Lixandru.

Riscul autotestării

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a amintit de un episod petrecut în anii '90.

”Un fotoreporter celebru fusese să realizeze niște imagini la un spital de boli infecțioase și, în stația de autobuz de lângă spital, așteptând mașina să-l aducă în redacție, a văzut un om care ieșea de acolo și vorbea singur spunând: Am SIDA, am SIDA! Omul era panicat, dezorientat, l-a speriat și pe colegul meu care nu știa ce să facă. Nu avea studii în psihologie pentru a-l putea liniști.

Pe vremea respectivă nu puteau spitalele să facă față acestor probleme. Nu aveau psihologi, asistenți sociali, vorbim de anii '90. Autotestarea este riscantă pentru că nu se știe cum reacționează omul. Poate este tentant să nu-și ia tratamentul, poate are gânduri de răzbunare. Au fost și astfel de povești în anii '90”, a relatat Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel