Încă două decese din cauza rujeolei, în România. Peste 450 de noi cazuri înregistrate în ultima săptămână

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Un bebeluș și un tânăr au decedat în urma infectării cu rujeolă. Niciunul nu era vaccinat.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 28 ianuarie 2024, s-au confirmat 4.205 cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi şase decese. Astfel, în ultima săptămână au fost înregistrate 459 de noi cazuri și două decese, scrie Agerpres.

Un bebeluș și un tânăr nevaccinat, decedați din cauza rujeolei

Potrivit INSP, unul din cele două decese înregistrate în ultima săptămână din cauza rujeolei a fost raportat la un băieţel în vârstă de 8 luni, din judeţul Braşov, neeligibil la vaccinarea cu ROR, internat în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, unde a avut un contact de salon confirmat cu rujeolă. Avea antecedente personale patologice: sindrom Prader-Willi.

Cel de-al doilea deces înregistrat a fost raportat la un tânăr de 24 de ani, din judeţul Mureş, nevaccinat antirujeolic, având contact familial cu un caz confirmat cu rujeolă (nevaccinat). Antecedente personale patologice: retard mental sever.

Cele 4.205 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 39 de judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Braşov - 892, Mureş - 849, Cluj - 205, Giurgiu - 212 şi în Bucureşti - 590.

În perioada 6 decembrie 2023 - 28 ianuarie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinaţi, în total, cu ROR, 53.477 de copii, din care 8.971 cu vârste între 9 şi 11 luni. 

Trei din primele patru decese din cauza infectării cu rujeolă au fost la copii mici, sub un an, neeligibili pentru vaccinare, iar al patrulea la un adult, de 35 de ani, nevaccinat.

Vaccinarea ROR se află în calendarul național de vaccinare și se face la copiii de 1 an, cu prima doză, iar între vârsta de 5 și 7 ani, cu a doua doză, necesară pentru că 5% dintre copii nu răspund la prima doză.

Citește și: Alexandru Rafila, precizări legate de epidemia de rujeolă: ”Boala omoară la distanță”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel