Inaugurare, unitate de cercetare cutremure de suprafaţă

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a inaugurat luni în satul gălăţean Izvoarele prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România.

Investiţia este de aproximativ 400.000 de euro, fiind finanţată de Guvern, prin Ministerul Cercetării şi Inovării, şi de o companie de exploatări petroliere.

Potrivit directorului executiv al INFP, Constantin Ionescu, unitatea de cercetare a cutremurelor din judeţul Galaţi este compusă din trei staţii seismice instalate în foraje la o adâncime de 60 de metri şi alte opt staţii seismice de suprafaţă.

Staţiile sunt amplasate în localităţile Izvoarele, Schela şi Negrea, unele pe domeniul public, altele în curţile sau pe terenurile sătenilor, formând un triunghi, pentru a monitoriza traseul undelor seismice. Staţiile sunt alimentate cu energie produsă prin panouri fotovoltaice, iar datele pe care aceste staţii le înregistrează sunt transmise în timp real la INFP.

[citeste si]

Localitatea Ivoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate de la finele lunii septembrie şi până în noiembrie nu mai puţin de 437 de seisme, de diferite intensităţi, unele însoţite şi de zgomote puternice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel