Accesul pacienţilor la tratament, limitat de CNAS

farmacie
farmacie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate limitează accesul pacienţilor la tratament prin măsura de înăsprire a condiţiilor de plată a medicamentelor, falimentează farmaciile şi subminează sistemul de sănătate publică, reclamă reprezentanţii Colegiul Farmaciştilor.

Astfel, farmaciştii contestă măsura CNAS de impunerea unor termene de plată de 210 zile pentru medicamentele decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate. „Noile termene reprezintă aproape o dublare a nivelului acestora, ţinând cont că termenul de plată anterior era de 120 de zile. Această modificare operată de către CNAS şi contestată vehement de întregul sector farmaceutic reprezintă încă una din măsurile unilaterale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a limita accesul la tratament al pacienţilor, de falimentare a farmaciilor şi de subminare a sistemului de sănătate publică“, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că multe dintre farmacii intră în insolvenţă din cauza faptului că nu-şi mai pot achita facturile către furnizori.

„Am constatat cu stupoare că CNAS consideră că extinderea acestor termene nu are niciun impact asupra mediului de afaceri şi de fapt menţionează acest lucru în nota de fundamentare a acestei decizii. Cei care iau astfel de decizii ar trebui să se gândească cum ar putea ei înşişi să gestioneze finanţele personale, dacă ar încasa salariul la 210 zile! În cazul farmaciilor, deoarece nu-şi pot achita facturile către furnizori, intră în insolvenţă şi avem din ce în ce mai multe astfel de cazuri în ultima perioadă. Nu e util pentru nimeni ca CNAS să mimeze că nu cunoaşte care este impactul economic al unei astfel de măsuri“, a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.

Farmaciştii solicită CNAS să organizeze dezbateri publice reale, în care poziţia lor să fie luată în consideraţie.

„În condiţiile în care Uniunea Europeană legiferează termene de plată de maxim 60 de zile în domeniul sănătăţii publice, inţiativa conducerii CNAS de extindere a acestor termene indică o practică ne-europeană şi ruinătoare pentru sistem şi periculoasă pentru pacienţi“, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel