Înălţarea Domnului. Mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Hristos Domnul, când s-a înălţat la cer, s-a înălţat împreună cu firea umană, pe care a ridicat-o, a sfinţit-o şi a preaslăvit-o, le-a spus joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie de sărbătoarea Înălţării Domnului.

'Hristos Domnul, când s-a înălţat la cer, s-a înălţat împreună cu firea umană, pe care a ridicat-o, a sfinţit-o şi a preaslăvit-o. După ce Adam a păcătuit, Dumnezeu i-a spus: 'Ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce!'. Acum însă Dumnezeu Tatăl, văzând că Iisus Hristos Omul, care se înalţă la cer fiind fiul său înomenit, întrupat, spune 'şezi de-a dreapta mea!'. Şi Sfântul Ioan Gură de Aur zice 'ieri i-ai spus lui Adam că eşti pământ şi în pământ te vei întoarce, acum noului Adam Iisus Hristos îi spui şezi la dreapta mea, a afirmat patriarhul în predica la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. PF Daniel a explicat 'ce înseamnă la dreapta lui Dumnezeu'.

'Înseamnă cinstea, onoarea, intimitatea şi preţuirea şi iubirea desăvârşită a Tatălui. A şedea la dreapta Tatălui înseamnă a şedea în proximitatea, în intimitatea şi în onoarea şi cinstea pe care Tatăl o dă Fiului. Dar nu numai dumnezeirii Fiului, ci şi firii umane a lui Hristos. Cu alte cuvinte, nu este cinstit numai Fiul, ci şi natura, sau firea umană pe care el a ridicat-o pe umerii săi prin întrupare, a sfinţit-o şi a îndumnezeit-o', a încheiat patriarhul. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

VEZI ŞI Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri: Ce nu au voie să facă femeile

Deşi prin Înălţarea Domnului activitatea Sa pământească lua sfârşit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar în momentul Înălţării: 'Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor'. El s-a înălţat pentru a trimite în lume Duhul Sfânt, aşa cum promisese: 'Voi ruga pe Tatăl să vă trimită un alt Mângâietor ca să fie cu voi în veac'. Acest lucru se va întâmpla zece zile mai târziu, de Rusalii sau Cincizecime, când, prin pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, aceştia s-au transformat din oameni timizi şi simpli în misionari îndrăzneţi şi înţelepţi, care au răspândit învăţătura creştină în toată lumea. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este dedicată şi pomenirii eroilor neamului. Pomenirea eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel