Înainte de război, „iahtul lui Putin”, de 100 de milioane de dolari, a fost evacuat din Hamburg. Anchetă de amploare - VIDEO

Înainte de război, „iahtul lui Putin”, de 100 de milioane de dolari, a fost evacuat din Hamburg. Anchetă de amploare - VIDEO / Foto: Captură video Youtube The Richest
Înainte de război, „iahtul lui Putin”, de 100 de milioane de dolari, a fost evacuat din Hamburg. Anchetă de amploare - VIDEO / Foto: Captură video Youtube The Richest

Înainte de război, „iahtul lui Putin” a fost evacuat din Hamburg. 

Cu două săptămâni înainte de războiul din Ucraina, iahtul de lux Graceful a plecat în grabă din Hamburg către Kaliningrad, poate din cauza amenințării cu sancțiuni. Anterior, se numea „iahtul lui Putin” fără prea multe dovezi. BBC i-a găsit proprietarul într-o serie de documente din „palatul lui Putin”.

Pe 7 februarie, publicația Bild a relatat: așa-numitul „iaht al lui Putin” a părăsit șantierul naval al orașului Hamburg. "Evident, a fost o evadare de teama arestării!" - a scris tabloidul, referindu-se la posibile sancțiuni ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina.

La acea vreme, doar presa surse americane au relatat despre o posibilă invazie, iar autoritățile ruse au răspuns că toate acestea sunt insinuări și că trupele s-au adunat la graniță pentru exerciții.

VEZI ȘI: Franța a confiscat iahtul deținut de oligarhul rus Igor Sechin, prietenul lui Putin, numit și "Darth Vader" - FOTO

Ce se știe despre iaht


„Iahtul lui Putin” este de obicei numit o ambarcațiune de agrement confortabilă, de 82 de metri, care a început să fie construită la Sevmash din Severodvinsk și a fost terminat în Germania. Iahtul a fost lansat în 2014 și a fost numit Graceful. Are o piscină, heliport, două etaje de apartamente, cabine pentru oaspeți și camere de zi. Costul posibil a fost estimat la 100 de milioane de dolari.

Clientul construcției a fost o companie din Bahamas, iar operatorul după lansare a fost „fiica” cipriotă a statului Sovcomflot. Mass-media occidentală și portalurile specializate au numit nava „iahtul lui Putin” pe baza mai multor fapte circumstanțiale: de exemplu, au atras atenția asupra faptului că a fost construită la Sevmash, care de fapt este specializată în submarine.

"M-aș bucura să știu pentru cine a construit Sevmash acest iaht. Doar că reprezentantul clientului a luat legătura cu noi și nu știm cine este clientul.", a răspuns reprezentantul Sevmash la întrebările din mass-media.

De-a lungul timpului iahtul a fost observat în mai mult locații în care s-a aflat și Vladimir Putin, iar acest lucru a alimentat ideea potrivit căreia nava îi aparține liderului de la Kremlin. Iahtul a intrat din nou în atenția Rusiei după ce Kremlinul a invadat Ucraina, iar acum BBC susține că a aflat cine este proprietarul.

Cine este proprietarul iahtului

Potrivit informațiilor de pe site-ul „Administrației Porturilor Maritime din Marea Baltică”, proprietarul acesteia este un anume SA „Argument”. Canalul Telegram „We Can Explain” a găsit aceleași informații despre proprietarul iahtului în baza stațiilor de nave ale Uniunii Internaționale de Telecomunicații ONU: toate navele care utilizează sistemul global de comunicații maritime de primejdie trimit date acolo.

Există trei companii în Rusia cu acest nume și această formă de proprietate. Două  sunt din Moscova, fără urme de activitate viguroasă. Cel de-al treilea, de la Gelendzhik, este direct legat de proiectul așa-numitului „Palat lui Putin”: un complex luxos lângă satul Praskoveevka de lângă Gelendzhik, care a fost construit în secret, aparent pentru președintele rus. Reamintim că în ianuarie 2021, echipa lui Alexei Navalnîi a lansat o anchetă amplă dedicată „Palatului lui Putin”. În mai 2021, BBC a confirmat multe dintre concluziile lui Navalny datorită unei serii de documente pe care editorii le-au avut la dispoziție. 

Fondatorii „Argument”, legături directe cu Putin

Astfel, BCC confirmă faptul că există documente ale SA „Argument” care confirmă legătura cu Vladimir Putin.

Fondatorii „Argument” au fost: Oleg Kuznetsov - fostul șef al structurii FSO, care a fost clientul-dezvoltator al proiectului pentru construcția „Palatului lui Putin”, Alexander Kolpakov - mai întâi șeful departamentului „B” al FSO, care se ocupă de construcția și gestionarea reședințelor prezidențiale, iar acum sediul președintelui.

La două săptămâni după ce iahtul a intrat în golful Kaliningrad, Vladimir Putin a început un război cu Ucraina. Cei care au luat această decizie ar fi putut foarte bine să se teamă de sancțiuni, notează Ilya Shumanov, director general adjunct al Transparency International.

„Deoarece aceste companii și nume au apărut în ancheta lui Navalny, atunci iahtul este cel mai probabil legat de persoana care a fost utilizatorul acestor obiecte, probabil, este președintele Federației Ruse. Astfel, luând în considerare circumstanțele relocării iahtului, se poate presupune că proprietarii acestui iaht sunt fie incluși în cercul interior al președintelui, fie în cercul persoanelor care au luat decizia asupra operațiunii militare în Ucraina și, evident, au existat un număr limitat de astfel de persoane.”, a spus Ilya Shumanov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel