În vizită în Cuba, premierul rus Medvedev afişează sprijinul pentru această ţară supusă embargoului american

Premierul rus Dmitri Medvedev a sosit joi într-o vizită de două zile în Cuba, într-un moment în care insula are foarte mare nevoie de sprijin politic şi economic din partea aliaţilor săi, Moscova şi Bejing, informează AFP.

Medvedev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez, fiind prevăzută o conferinţă de presă comună după semnarea unor acorduri. 'Cuba şi Rusia au schimburi şi un dialog politic la cel mai înalt nivel, ceea ce a fost fructuos şi util pentru promovarea relaţiilor bilaterale', a subliniat Ministerul de Externe al Cubei.

Vizita are loc într-un moment critic pentru Cuba, confruntată cu grave penurii de combustibil după ce SUA au impus sancţiuni împotriva navelor ce transportă petrol din Venezuela, principalul furnizor de ţiţei pentru Cuba. SUA, care aplică din 1962 un embargou împotriva insulei, acuză Havana că susţine militar guvernul venezuelean al lui Nicolas Maduro. Criza, una 'conjuncturală' potrivit guvernului de la Havana, obligă Cuba să trăiască 'la ralanti'.

Prin urmare, solidaritatea Rusiei, al cărei ministru de externe Serghei Lavrov a fost la Havana în iulie, şi cea a Chinei sunt binevenite. Rusia pare să-şi fi început deja 'revenirea' în Cuba, cu schimburi comerciale în creştere cu 34% în 2018, la 388 de milioane de dolari, şi care ar urma să se apropie de 500 de milioane în 2019, potrivit vicepremierului rus Iuri Borisov. În ultimele luni, Moscova, al treilea partener comercial al Cubei după UE şi China, i-a acordat un împrumut de 40 de milioane de dolari pentru modernizarea industriei sale militare şi a anunţat un plan de investiţii de un miliard până în 2030 pentru înnoirea căilor ferate cubaneze, încheind de asemenea acorduri în domeniile energiei nucleare de uz civil şi securităţii cibernetice. În ceea ce priveşte China, ea i-a făcut Cubei o donaţie de 100 milioane de dolari, după ce i-a vândut, pentru 150 de milioane, 240 de vagoane de tren, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel