În Venezuela, parlamentul dă undă verde unei intervenţii străine

Parlamentul din Venezuela a aprobat un tratat care permite o intervenţie străină.

Adunarea Naţională venezueleană, controlată de opoziţia faţă de Nicolas Maduro, a aprobat marţi reintegrarea Venezuelei în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR), o decizie care caută să acorde legalitate unei eventuale intervenţii militare străine în ţara aflată în criză, relatează AFP. Textul 'a fost aprobat în unanimitate şi promulgat', a declarat preşedintele parlamentului, Juan Guaido, la finalul votului, în cursul unei şedinţe organizate într-o piaţă din Caracas, la exact şase luni după ce opozantul s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Votul urmează să permită Venezuelei să reintegreze TIAR, la şapte ani după ce fostul preşedinte Hugo Chavez a decis retragerea ţării. TIAR a fost ratificat de majoritatea ţărilor americane la începutul Războiului Rece. Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, nu respinge ideea unei intervenţii militare străine pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro de la putere. Opozantul îl consideră 'uzurpator' din cauza alegerilor 'frauduloase', în opinia sa, câştigate anul trecut de preşedintele socialist.

Aprobarea finală va reveni OSA

Marţi, Juan Gauido a avertizat că TIAR 'nu are nimic fermecat. Nu este un buton pe care apeşi şi rezolvă totul de pe o zi pe alta'. 'Va trebui să construim sprijinul altor ţări din regiune pentru a pune în aplicare acest mecanism iar aprobarea finală va reveni OSA', Organizaţia Statelor Americane, a declarat el recent. Votul pozitiv al deputaţilor nu înseamnă o revenire automată a Venezuelei în TIAR. Deciziile pe care le iau aceştia sunt toate considerate nule de Curtea Supremă în ultimii trei ani. În practică, Adunarea Naţională este înlocuită de o Constituantă alcătuită numai din fideli ai lui Nicolas Maduro.

TIAR, din care Bolivia, Ecuadorul şi Nicaragua de asemenea s-au retras, este criticat ca fiind un instrument de influenţă a Statelor Unite în America Latină. Cu prilejul retragerii lor, în 2012, cele trei ţări au declarat că tratatul şi-a arătat limitele odată cu Războiul Malvinelor, în 1982, dintre Argentina şi Marea Britanie. Statele Unite au păstrat atunci o poziţie de neutralitate, reaminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel