În plină criză nucleară, Putin semnează construirea unei centrale în Belarus

vladimir putin
vladimir putin

Centrala nucleară pe care Rusia o va construi în Belarus va avea un "nivel de securitate mult mai ridicat" decât cel al centralelor din Japonia, a declarat - marţi, la Minsk - premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP.

Belarus şi Rusia au semnat marţi seara, la Minsk, un acord pentru construirea unei centrale nucleare, după ce regimul belarus - sancţionat de Occident - a amorsat o apropiere de Moscova, informează Agerpres.

"Ne-am dat aprobarea pentru construirea unei centrale nucleare în Belarus şi pentru dezvoltarea unui pod energetic între cele două state ale noastre", a declarat premierul belarus Mihail Miasnikovici, după o întâlnire cu omologul său rus. Centrala va consolida sistemul energetic al Belarus, a adăugat el.

Construirea infrastructurilor va fi asigurată de consorţiul naţional rus Atomstroiexport şi centrala va fi pusă în funcţiune în 2018, potrivit documentului semnat de directorul Agenţiei ruse a energiei nucleare Rosatom, Serghei Kirienko, şi de ministrul belarus al energiei, Alexandr Ozerets.

Rusia urmează să acorde Belarus un credit de 9 miliarde de dolari pentru acest proiect, potrivit autorităţilor belaruse. Moscova se angajase în iunie 2009 să finanţeze proiectul, dar nu i-a dat curs din cauză că relaţiile dintre cele două ţări se deteriorarseră.

În 20 ianuarie - în timp ce preşedintele Belarus Alexandr Lukaşenko se afla sub tirul criticilor occidentale pentru reprimarea opoziţiei în cursul unei manifestaţii de protest în decembrie 2010 la Minsk împotriva controversatei alegeri prezidenţiale - Moscova s-a declarat dispusă să acorde Minskului un credit de mai multe miliarde de dolari, în special pentru a finanţa construirea centralei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel