În ciuda unui memoriu al românilor din Ucraina, Kievul nu renunță la „limba moldovenească“: Agresorul rus ar putea incita la dușmănie interetnică în țara noastră

Sursă foto: Agenția de Știri BucPress
Sursă foto: Agenția de Știri BucPress

MAE de la Kiev anunță că Ucraina nu renunța la „limba moldovenească” pentru a nu permite Rusiei să incite la dușmănie interetnică în țară.

La 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, Ministerul Afacerilor Externe  al Ucrainei a răspuns memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

CNRU este uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev.

MAE de la Kiev arată că Ucraina pune în aplicare prevederile concluziilor Comisiei de la Veneția privind prevederile Legii Ucrainei „Cu privire la educație” din 5 septembrie 2017 privind utilizarea limbii de stat și a limbilor minorităților, precum și a altor limbi în educație, precizând că minoritățile naționale ale Ucrainei, ale căror limbi sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene și care au început să obțină studii medii generale înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale în cauză, până la 1 septembrie 2023, continuă să dobândească aceste studii în conformitate cu regulile care existau înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, cu o creștere treptată a numărul de discipline studiate în limba ucraineană.

În același timp, în răspunsul oficial se spune: 

„Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în condițiile agresiunii militare pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, problema renunțării la folosirea termenului „limba moldovenească” poate fi folosită de agresor pentru a incita la dușmănie interetnică în țara noastră”.

CNRU a solicitat la începutul lunii august revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în „limba moldovenească”.

„Sperăm că decomunizarea înfăptuită activ în Ucraina, în contextul războiului, va avea consecințe pozitive și pentru comunitatea românească în sensul scutirii acesteia de narativele sovietice și rusești, cu caracter vădit imperialist, privind așa-zisa „limba moldovenească”, argumenta CNRU, scrie Bucpress.

VEZI ȘI    -    În subsolurile din Cernăuți a fost găsit bustul Regelui Carol al II-lea al României / foto

Calea ferată din regiunea Cernăuți va fi refăcută la ecartamentul european

Rețeaua feroviară ucraineană din regiunea Cernăuți va fi refăcută prin modernizarea ecartamentului larg, de tip sovietic, la cel european.

Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat publicației Evropeiska Pravda (Adevărul European) de către Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Olexandr Kubrakov, potrivit BucPress.

În total, Ucraina are 24 de mii de kilometri de cale ferată, programul de modernizare a rețelei feroviare prevede refacerea a doar 200 kilometri.

„Conform planului de refacere a căilor ferate, prezentate de Guvernul la Lugano, era vorba de aproximativ 200. Trebuie să refacem linia ferată cu ecartament larg (de tip sovietic), la cel european”, a subliniat ministrul (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel