EXCLUSIV  În ce trebuie să investești dacă nu poți dormi de griji. Daniela Șerban: Riscul e zero. E primul pas să obții un câștig de 7-8% / video

foto dcnews
foto dcnews

Daniela Șerban, Președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii, a fost invitată la DC News și DC Business, unde a vorbit despre soluțiile de investiție pe care le au persoanele fizice. 

Ce soluții de investiții au persoanele fizice la Bursa de Valori București?

„Vorbim de 100.000 de români care investesc la Bursă în acest moment. Realitatea arată că încă nu sunt foarte mulți români care fac acest lucru. Investiția nu este ceva obligatoriu pentru toată lumea și este potrivită celor care au deja niște bani puși deoparte, atât de criză cât și de urgență, adică acei bani care pot să le acopere niște cheltuieli lunare. Nu înseamnă că primii bani pe care îi punem deoparte trebuie să îi și investim și intervine și elementul de risc, adică acea probabilitate să pierzi banii.

Putem să investim în multiple instrumente, de la titluri de stat, care, cel puțin în teorie, au risc zero și în ultimul an s-au bucurat de o atenție foarte mare. Este practic primul pas în a investi pentru că ai un risc zero și un câștig de 7%, 8%. Dar ce ne facem cu inflația de peste 10%?

Dacă îi ținem la saltea pierdem. Primul pas este să îi punem să muncească adică să investim în titluri de stat. Urmează obligațiunile, adică să împrumutăm companii sau alte entități pentru o dobândă, tot o formă de titluri de stat, însă putem să împrumutăm companii și avem un randament mai mare care clar ar depăși rata inflației, pentru că acele noi emisiuni, fie sunt cu dobândă variabilă, fie se emit deja cu un plus peste inflație. Următorul pas ar fi să investim direct în companii, adică în acțiuni la Bursă.

Sunt mai multe tipuri de instrumente. Noi, ca persoane fizice, trebuie să ne facem propriul nostru calcul. Ce ni se potrivește nouă nu este identic cu ce se potrivește altuia.

Contează și felul tău de a fi. Dacă nu poți să dormi noaptea pentru că ai o pierdere pe unul din instrumente, de exemplu e o scădere de 2%, 3% și pe tine te stresează foarte mult acest lucru, nu vei putea investi. Gradul de toleranță la aceste variații este important. Dacă vrei ceva foarte sigur, titlurile de stat sunt pentru tine.  

Dacă vrei să îți asumi acest risc, dar și potențial de câștig, atunci, da, Bursa poate fi o opțiunea foarte bună aici, în România. În plus se adaugă și dividendele pentru că în România vedem companii care plătesc dividente an de an. Chiar și anul aceste vedem mult mai multe companii care au anunțat plata acestor dividente către acționari pentru că plusează. 

Putem să câștigăm din diferența de preț adică cumpărăm o acțiune ieftin și o vindem scump și indiferent cu evoluează prețul acțiunii, mai avem și dividentele care se adaugă acelui randament din partea acțiunilor.”, a spus Daniela Șerban la DC News și DC Business, în cadrul emisiunii D'Economic News cu Alex Vlădescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel