În ce an va fi implementat dosarul electronic. Anunțul ministrului Justiției

Ţinta pentru generalizarea dosarului electronic la nivelul întregului sistem judiciar rămâne anul 2018, chiar dacă unele instanţe de judecată din ţară au făcut progrese mari în acest sens, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

'Cu privire la planul de acţiune şi la dosarul electronic, este o prioritate pentru Ministerul Justiţiei, dar (...) eu nu mă pot obliga, prin acest plan de acţiune, că pot să-l extind la nivelul ţării până la sfârşitul anului, pentru că şi dacă toate instanţele ar fi la fel ca aceea din Cluj sau cea din Arad, (...) poate sunt proceduri de achiziţie, nu ştiu. (...) Planul însuşi va fi adoptat prin hotărâre de Guvern nu mai devreme de martie, pentru că trebuie să fac o consultare publică. Deci nu înţeleg să schimb termenul şi eu vă sugerez să lăsăm termenele aşa cum sunt', a declarat ministrul Justiţiei.

În opinia sa, grăbirea lucrurilor ar putea avea ca rezultat neîncadrarea în termenul propus.

'Ştiţi că vrem să ridicăm acest mecanism (MCV - n.r.) într-un orizont apropiat. Comisia Europeană va putea constata că ne-am obligat să facem dosarul electronic în 2018 şi, dacă noi îl facem în decembrie 2016, cu atât mai bine, în loc să fie invers. În general, ca ţară ne-am obligat la lucruri pe care le facem mâine şi după aceea am prorogat de zece ori aplicarea lucrului mâine, spunând că din motive care nu ne sunt imputabile nu am putut să le facem', a explicat Raluca Prună.

O poziţie similară a avut şi preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron, care a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar implica stabilirea unor ţinte nerealiste.

'E greu să fixăm o ţintă pe care după aceea nu putem să o atingem şi să fim apoi monitorizaţi pe chestiunea care ne-a propus-o şi nu am făcut-o. În planul de măsuri este prevăzut ca acest demers să continue. Este lăudabil că sistemul a luat-o în avans (...), dar pentru a anunţa o ţintă clară pentru toate instanţele trebuie să avem un feedback şi de la instanţe', a afirmat preşedintele CSM.

Propunerea de a se grăbi implementarea informatizării activităţii instanţelor la nivel naţional a fost făcută de judecătorul Norel Popescu, pe baza progreselor realizate deja la Cluj şi Arad.

'Aceste programe sunt realizate (...), numai că sunt iniţiative locale. Ele ar putea duce acum, bazându-mă şi pe planul de acţiune, (...) să reducem termenul de realizare din 2028, să se poată realiza chiar anul acesta. (...) Fiind programele deja făcute şi funcţionale, ele se pot generaliza anul acesta fără eforturi financiare care să greveze foarte mult bugetul', a susţinut Norel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel