EXCLUSIV  Implicațiile războiului din Ucraina în criza economică. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Încercăm să reindustrializăm economia

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cum ar putea fi afectată industria construcțiilor din România de conflictul din Ucraina.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a fost întrebat, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre implicațiile pe care războiul din Ucraina le are asupra industriei construcțiilor:

„Ce se întâmplă cu prețurile? Au crescut la fier, ciment, țigle, etc...“, a întrebat Val Vâlcu

„E clar că, pe lângă criza pandemică, a fost o dublare imediată și de cea economică, ceea ce a generat o creștere de prețuri de la inflație. Faptul că la noi, în est, există acest conflict, a dus la probleme. Cel mai mare producător de fier e Ucraina, cea mai mare suprafață agricolă o are Ucraina. Practic, lucrurile sunt într-o situație mai specială“, a adăugat directorul general al FNGCIMM.

„Acest conflict ar putea afecta construcția de locuințe din România?“, a adăugat Val Vâlcu.

„În acest moment, prețurile au crescut, constructorii sperăm că se vor orienta spre altă piață, iar Guvernul vine cu noi programe, e vorba de Garant Construct, IMM Prod, programe prin care încercăm să reindustrializăm economia României.“, a spus Dumitru Nancu.

Premierul confirmă informațiile DCNews despre EURO cash în bănci. Nicolae Ciucă: Nu a existat masă monetară în piață, trebuie adusă din țările unde este păstrată

Marți, 1 martie 2022, DCNews.ro a fost prima publicație care a semnalat lipsa de bancnote euro în bănci, actualizând zilnic situația cu informații din teren, cumulate cu reacțiile oficiale. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în această seară, că a discutat imediat subiectul, de cum a apărut în presă. 

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, la Digi24, duminică seară, despre situația lichidității euro. Cosmin Prelipceanu i-a pus în atenție atât cursul de schimb leu - euro ridicat (n.r. la bănci, la casele de schimb valutar), cât și faptul că cetățenii din România, când au vrut să ridice euro cash din bănci, au constatat că băncile nu au. 

”Am discutat acest subiect din momentul în care a apărut în presă. Ministrul Finanțelor a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale, s-a căutat identificarea motivelor pentru care ne găsim în această situație, este clar criza generată de invazia Armatei Ruse în Ucraina. Este o situație care nu se întâmplă doar în România, se întâmplă de jur împrejurul nostru, în toate țările impactate nemijlocit de această criză. Discuțiile pe care le-am avut au fost următoarele: populația trebuie să aibă încredere și să nu favorizeze ceea ce înseamnă specula și un cost al euro dincolo de cel oficial. La casele de schimb s-au luat măsuri prin instituțiile de linie - ANAF, ANPC, care verifică toate casele de schimb, pentru a diminua la minim specula” a spus premierul (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel