Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Implementarea unui sistem de recunoaştere facială, criticată de mai multe asociaţii de protecţie a datelor din România

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI, Asociația pentru Protecția Vieții Private şi Asociația pentru Respectarea Drepturilor Omului au criticat dorinţa autorităţilor române de a achiziţiona un sistem de recunoaştere facială fără a face un studiu în prealabil. 

"Subliniem faptul că organizațiile semnatare nu se poziționează împotriva implementării de noi tehnologii menite să aducă un plus de siguranță locuitorilor României, susținând în schimb o abordare responsabilă a acestora, respectând dreptul la viață privată, conform legislației naționale și europene aplicabile", se arată într-un comunicat semnat de toate asociaţiile menţionate. 

Implementarea sistemului, ilegală 

 

"Redactarea caietului de sarcini desconsiderând obligațiile privind instituirea unor garanţii adecvate pentru drepturile şi libertăţile persoanelor va avea drept consecință achiziția unui sistem de recunoaștere facială care nu va putea fi folosit în condiții de legalitate. Inspectoratul General al Poliției Române, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, trebuia să facă o analiză de impact înainte de a demara orice acțiune legată de prelucrarea datelor cu caracter personal, cum ar fi achiziționarea aplicației software, și să includă criterii fundamentale care să asigure respectarea principiilor "privacyby design" și "privacy by default".

Considerăm că decizia implimentării unui sistem de monitorizare în masă, care vizează toți locuitorii României, ar fi trebuit luată, conform cerințelor legale, în urma unui proces real și transparent de evaluare ariscurilor, care să implice atât Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cât și societatea civilă. Lipsa acestui proces ne determină să privim cu scepticism atât legalitatea implementării acestui sistem, cât și capacitatea de a-și îndeplini scopul fără a aduce atingeri drepturilor tuturor locuitorilor României", se mai arată în comunicat. 

Soluţii propuse 

 

"Pentru conformitatea soluției tehnice solicităm analiza următoarele acțiuni propuse:

1. anularea procedurii de achiziție în cauză;

2. identificarea sau elaborarea unui cadru legal care să reglementeze expres un astfel de sistem de monitorizare în masă;

3. efectuarea unei evaluări a impactului prelucrărilor de date pentru acest tip de prelucrare;

4. consultarea societății civile cu privire la utilizarea unui sistem de recunoaștere facială;

5. consultarea autorității cu privire la rezultatul evaluării impactului prelucrărilor pentru a stabili împreuna cu aceasta măsurile corespunzătoare care vor fi instituite pentru protejarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor legitime ale persoanei vizate;

6. redactarea unui nou Caiet de sarcini care să cuprindă cerințe exprese privind măsurile tehnice și organizatorice pe care sistemul trebuie sa le cuprindă încă din momentul conceperii;

7. stabilirea la cel puțin 70% a ponderii criteriului de selectie privind „Eficacitatea algoritmului de căutare/comparare", acesta fiind de departe cel mai important aspect al acestui sistem;

8. impunerea de criterii de selecție în ceea ce privește demonstrarea capacității tehnice și profesionale prin solicitarea demonstrării existenței unei experiențe similare prin implementarea unui sistem similar și solicitarea de recomandări emise de beneficiari, precum și solicitarea dovezilor privind deținerea unui specialist în data privacy care va asista pe toată perioada de implementare a sistemului și a trainingului personalului autorității contractante", concluzionează semnatarii. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy