Imagini din satelit. Rusia se înarmează la granița cu Ucraina

Maxar / Imagini din satelit. Rusia se înarmează la granița cu Ucraina
Maxar / Imagini din satelit. Rusia se înarmează la granița cu Ucraina

O serie de imagini din satelit au arătat o serie de clădiri militare construite la granița Ucrainei cu Rusia. 

O serie de rapoarte potrivit cărora Rusia mută echipament militar la aproximativ 250 de kilometri de granița cu Ucraina au stârnit uimire și indignare la Washington, relatează CNN. Și forțele ucrainene au desfășurat drone de luptă de-a lungul liniilor de front care separă de separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas.

Primele linii ale conflictului, au devenit un impas care se întinde pe sute de kilometri din nordul Ucrainei până la Marea Azov, limită ce abia s-a mutat în ultimii cinci ani.

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, amiralul John Kirby a declarat că Pentagonul este „conștient de rapoartele publice privind activitățile militare neobișnuite ale Rusiei în apropierea Ucrainei”. Imaginile din satelit au arătat că echipament rusesc, inclusiv tunuri autopropulsate, tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie, se află în mișcare pe un teren de antrenament la aproximativ 300 de km de graniță.

Rusia neagă orice acțiune

Însă Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat luni că nu a înregistrat niciun „transfer suplimentar de unități, arme și echipamente militare rusești la granița de stat a Ucrainei”.

Marți, Ministerul Apărării a declarat că aproximativ 90.000 de militari ruși au fost localizați „în apropierea graniței și în teritoriile ocupate temporar”, precum și în Marea Neagră. Ministerul Apărării al Ucrainei a adăugat că Rusia a stabilit o practică de „transfer și acumulare de unități militare în scopul menținerii tensiunii în regiune și a presiunii politice asupra țărilor vecine”.

SUA, atentă la mișcările armatei ruse

Kirby a spus că SUA urmăresc îndeaproape situația: "Nu pot vorbi în numele intențiilor Rusiei, dar cu siguranță monitorizăm îndeaproape regiunea, așa cum facem întotdeauna. Orice acțiune escalativă sau agresivă ar fi o mare îngrijorare pentru Statele Unite".

Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Mișcarea echipamentelor noastre militare sau a unităților armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv afacerea noastră. Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni, nu amenință și nu reprezintă un pericol pentru nimeni”, a insistat el.

Observatorii spun că acțiunile Rusiei merită urmărite cu atenție.

"În acest moment, este o situație în curs de dezvoltare. Nu este „nu se întâmplă nimic” și nu înseamnă că va avea loc o operațiune ofensivă mâine", spune Michael Kofman, un cercetător al Centrului Wilson, specializat pe problemele armatei Ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel