IICCMER va deshuma trupul lui Ioan Andreşel, executat de Securitate

IICCMER
IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat, vineri, că va organiza, în zilele de 25 şi 26 septembrie, o acţiune de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Bistra din judeţul Alba, ce are ca obiectiv deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ioan Andreşel, executat de Securitate pe 16 august 1950. 

Potrivit unui comunicat al IICCMER, Serviciul Judeţean al Securităţii Poporului Turda a organizat, în august 1950, o acţiune represivă de intimidare şi constrângere a populaţiei din Bistra, suspectată că ar avea legături cu partizanii anticomunişti din zonă, inclusiv cu organizaţia de rezistenţă armată anticomunistă Frontul Apărării Naţionale.

'În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise de la Turda mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate din Câmpeni şi cu miliţieni de la Posturile de Miliţie Bistra şi Câmpeni, au reţinut şi transportat la sediul Securităţii din Câmpeni circa 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea şi Ihuţ Traian, dar şi persoane cu o stare materială mai bună, considerate ca fiind chiaburi şi suspectate că ar acorda sprijin partizanilor. (...) În urma aşa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situaţia creată în Bistra se fac vinovaţi trei chiaburi şi anume Andreşel Ioan, Pom Traian şi Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reţinuţi la Câmpeni. Măsurile dispuse de Securitate au fost ca cei trei să fie imediat executaţi în locuri prestabilite', se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în dimineaţa zilei de 16 august 1950, Traian Pom şi Iosif Trifa au fost duşi la Bistra, de unde au fost transportaţi pe jos şi executaţi prin împuşcare în locuri diferite. În aceeaşi zi, Ioan Andreşel a fost căutat şi ridicat de la o locuinţă pe care o avea în munte, la Dosul Neagului, după care, potrivit mărturiilor unor localnici, a fost maltratat şi transportat pe o distanţă de circa 1,5 kilometri până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, unde a fost executat prin împuşcare. 'Cadavrul lui Andreşel Ioan, precum şi trupurile celorlalte două victime, au fost lăsate pe locurile de execuţie, fiind îngropate a doua zi, în 17 august.

Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forţa rude ale celor doi partizani, Selagea şi Ihuţ, precum şi alţi oameni mai înstăriţi din Bistra, care fuseseră anchetaţi la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton pe care era scris: 'Cine face ca el, ca el să păţească, se mai menţionează în comunicat.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că decesul lui Ioan Andreşel a fost înregistrat oficial în registrul de stare civilă al comunei Bistra abia în 4 aprilie 1967, dată la care a fost eliberat şi certificatul de deces. IICCMER precizează că investigaţiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute încă din vara anului 2008. Mormântul lui Traian Pom a fost descoperit şi osemintele victimei recuperate în cursul unei acţiuni organizate în septembrie 2016, iar locul mormântului lui Ioan Andreşel a fost stabilit cu aproximaţie prin confruntări repetate cu mai mulţi martori, fiind identificat cu precizie de echipa arheologică a institutului la începutul acestei luni.

[citeste si]

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii din Aiud. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa unui procuror de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţie care a fost sesizată în privinţa acestui caz de omor şi a locului unde victima a fost înhumată, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel