Poliţiştii efectuează, joi, zece percheziţii, într-un dosar legat de vânzarea unor tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.
'Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), sub coordonarea procurorului-şef secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, efectuează zece percheziţii domiciliare, la sediul unei instituţii de cultură şi locuinţele, respectiv sediile unor persoane fizice şi juridice, situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani', informează un comunicat al IGPR.
În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2020 - decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, printre care Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.
'Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora', precizează IGPR.
Percheziţiile vizează, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar-contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice mijloace folosite în activitatea infracţională.
În cadrul acţiunii, vor fi puse în aplicare două mandate de aducere şi vor fi citaţi 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat urmând să fie dispuse măsurile care se impun. La activităţi participă specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică şi specialişti antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La percheziţii mai participă Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu