Igor Dodon, lovitură pentru partidele unioniste. Lege privind interzicerea

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va veni în timpul apropiat cu o inițiativă legislativă privind interzicerea partidelor unioniste.

Igor Dodon a făcut o declarație în acest sens într-o întâlnire cu reprezentanți ai presei, pe care i-a invitat la reședința prezidențială din Condrița, situată la 29 km distanță de Chișinău.

"Vom înregistra în toamnă o inițiativa a președintelui privind interzicerea prin lege a oricărui partid sau organizații obștești care pledează pentru lichidarea statalității", fie că este vorba de partide care vor unirea cu România, fie de cele care vor alipirea la Rusia, a declarat Dodon, menționând că o prevedere similară ar exista și în legislația României.

Cu această ocazie, el a confirmat sosirea la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, în pofida apelului adresat autorităților de către societatea civilă de a nu-i permite acestui reprezentant al Moscovei, cunoscut pentru atitudinea sa ostilă față de actuala coaliție (proeuropeană) de la Chișinău, intrarea în Republica Moldova.

În acest sens, Igor Dodon a precizat că vineri va avea o întrevedere cu Dmitri Rogozin, emisarul președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, iar sâmbătă ei se vor deplasa împreună la Tighina (Bender) pentru a participa la ceremoniile prilejuite de marcarea a 25 de ani de la lansarea operațiunii de menținere a păcii în zona de securitate ce separă Republica Moldova de Transnistria.

"Eu am insistat și am primit asigurare că el (Rogozin) va rămâne (în noaptea de vineri spre sâmbătă) la Chișinău. Și cel mai probabil așa și se va întâmpla. Acest lucru este o premieră. De ce spun premieră, pentru că vicepremierul rus de obicei rămâne peste noapte în Transnistria", a remarcat Dodon, citat de portalul Deschide.md.

Vladimir Putin, vizită în Republica Moldova

Președintele Dodon a mai anunțat că l-a invitat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, să efectueze o vizită în Republica Moldova. "Inițiem pregătirile pentru această vizită, invitația am lansat-o. Intenționez să discut cu președintele rus despre relațiile moldo-ruse. Vladimir Putin nu a mai fost în Republica Moldova din anul 2008", a declarat liderul prorus de la Chișinău.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri la sediul său pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în legătura cu preconizatele ceremonii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, relatează Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

Astfel, MAE moldovean a subliniat inoportunitatea organizării în mod unilateral a unor ceremonii cu acest prilej, cu participarea artiștilor și delegațiilor oficiale din Federația Rusă, menționând că astfel de acțiuni pot prejudicia relațiile moldo-ruse. Or, Chișinăul își dorește ca aceste relații să fie prietenești, de încredere și respect reciproc, potrivit sursei citate.

În acest context, diplomația de la Chișinău a amintit numeroasele demersuri ale Republicii Moldova privind transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii pe Nistru, care demult și-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel