Ierusalim, capitala Israelului. Un an de la anunţul lui Trump

Ierusalim, capitala Israelului. Un an de la anunţul lui Trump
Ierusalim, capitala Israelului. Un an de la anunţul lui Trump

În urmă cu exact un an, preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, întrerupând linia stabilită de decenii în această problemă de diplomaţia americană.

Imediat după acest anunț, Trump şi-a atras furia palestinienilor, care au îngheţat relaţiile lor cu Administraţia americană, dar şi criticile comunităţii internaţionale, comentează joi AFP. Cel care a promis că va fi preşedintele cel mai pro-Israel din istoria SUA a ordonat transferarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Israelienii au salutat această decizie ca fiind recunoaşterea demult aşteptată a unei realităţi istorice, iar premierul israelian Benjamin Netayahu vorbeşte de atunci despre 6 decembrie ca fiind o zi 'istorică'.

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est, partea oraşului cucerită în 1967 şi apoi anexată de Israel, drept capitală a statului la care aspiră, în timp ce Israelul proclamă întreg Ierusalimul drept capitala sa 'eternă şi indivizibilă'. Ambasadele străine sunt situate în afara Oraşului Sfânt, majoritatea în Tel Aviv, pentru a nu zădărnici negocierile israeliano-palestiniene.

Noua ambasadă americană şi-a deschis porţile la 14 mai

Trump a absentat, însă a fost reprezentat la ceremonie de fiica sa Ivanka şi soţul acesteia, Jared Kushner. Ceremonia a coincis cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, scena unor confruntări violente între palestinieni şi soldaţi israelieni de-a lungul barierei de la frontieră. Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi în acea zi de tiruri israeliene. Contrar speranţelor israeliene, puţine ţări au urmat exemplul SUA. Doar Guatemala şi-a transferat şi menţinut ambasada la Ierusalim. Ambasada Paraguay-ului s-a instalat în mai la Ierusalim, dar s-a întors patru luni mai târziu la Tel Aviv, ca urmare a schimbării puterii. Liderii Australiei, Braziliei sau Republicii Cehe au semnalat că ar dori să-şi mute ambasada la Ierusalim, însă fără o concretizare.

Închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) din Washington, dispariţia consulatului general american dedicat afacerilor palestiniene la Ierusalim şi sistarea ajutorului american pentru milioane de refugiaţi palestinieni au întărit refuzul palestinian pentru orice tentativă de mediere americană în favoarea păcii cu Israelul. Donald Trump susţine că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului elimină o piedică în calea discuţiilor de pace.

Cu toate acestea, negocierile rămân îngheţate de ani de zile. Preşedintele american s-a declarat convins că palestinienii vor reveni la masa negocierilor şi a evocat un plan de pace ale cărui detalii rămân necunoscute.

Vezi și: Israel, tensiuni în Orient. Trump, moment decisiv pentru pace

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel