ÎCCJ, verificări. IJ: Tentativă de decredibilizare

ÎCCJ
ÎCCJ

Inspecţia Judiciară a anunţat că a verificat, în urma unei sesizări, modul de aplicare a dispoziţiilor legale privind constituirea şi compunerea unor completuri de judecată la Curtea Supremă, după modificările aduse Legii 304/2004, precizând că "verificările nu sunt condiţionate de notorietatea cauzelor deduse judecăţii".

Verificările au vizat modul de aplicare a modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară explică faptul că a fost sesizată la 23 august 2018 cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de aplicare de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Legii 207/2018 privind modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Verificările pe care le efectuează Inspecţia Judiciară nu sunt condiţionate, potrivit Legii 317/2004, de nivelul instanţei şi de funcţia deţinută de magistratul vizat de sesizare. Tot astfel, verificările nu sunt condiţionate de notorietatea cauzelor deduse judecăţii. În toate cazurile, verificările efectuate de Inspecţia Judiciară vizează respectarea şi corecta aplicare a legii", precizează IJ.

Sesizări disciplinare 

Sursa citată precizează că expunerea publică a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere determină, printre altele, un număr apreciabil de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora. "Ca atare, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit", menţionează IJ.

"Asocierea activităţii desfăşurate de Inspecţia Judiciară cu evenimente având posibile semnificaţii în viaţa politică nu este decât o altă tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar", mai precizează Inspecţia Judiciară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel