ÎCCJ, decizie definitivă pentru Kovesi. Avocatul Toni Neacșu: Kovesi nu a pierdut nimic

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis recursul Consilului Suprem al Magistraturii, constatând că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Toni Neacșu, avocat, a comentat decizia care o vizează pe Kovesi.

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinţei civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecată. Respinge acţiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruţa, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, este hotărârea instanţei supreme. Mai multe, AICI!

Ce spune avocatul Toni Neacșu

Toni Neacșu, cu privire la acest subiect, a făcut mai multe precizări. „Până să vorbim despre efecte, trebuie să înțelegem cum a candidat doamna Kovesi și ce reprezintă această hotărâre. Până la urmă, prin această hotărâre, să știți că doamna Kovesi nu a pierdut nimic, în sensul că, într-adevăr, nu a avut niciodată gradul profesional de procuror la Parchetul General. Legislația românească - și acum, dar și în 2006, când a fost prima oară numită ca procuror general - permite ca orice procuror din această țară să fie numit în cea mai înaltă funcție dacă are o anumită vechime. Înainte îți cereau doar zece ani, acum se cer 15 ani”, a spus Toni Neacșu în cadrul emisiunii lui Adrian Ursu de la Antena 3.

„Revenind la discuția noastră, să știți că regulamentul privind Parchetul European nu prevede condiția să deții funcția de procuror la cel mai înalt parchet din țara respectivă, nu, spune doar că trebuie să deții calitățile necesare pentru a ocupa cele mai înalte funcții judiciare în stat. Exact cum v-am zis, în România, orice procuror care are o vechime - acum de 15 ani - deține aceste calități necesare. Din acest punct de vedere, la momentul în care doamna Kovesi sau față de momentul în care doamna Kovesi a candidat și s-a considerat că întrunește condiții, nu s-a schimbat absolut nimic. Nu a pierdut nimic, deci ce era atunci este și acum. Din acest punct de vedere, părerea mea este că nu se va întâmpla absolut nimic”, a subliniat Toni Neacșu. 

„Nu se pot pune în discuție în vreun fel efecte legale de actele pe care le semnează”, a mai zis acesta.

„Ce s-ar putea întâmpla? Revocarea din funcție nu o poate dispune decât Curtea de Justiție a Uniunii Europene și asta doar la solicitarea fie a Parlamentului, fie a Comisiei Europene, fie a Consiliului, ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla. Mă îndoiesc că, citind această hotărâre, vor iniția o astfel de procedură. Deci, repet, nu cred că vor fi efecte juridice, mai degrabă această hotărâre ar trebui să ne facă pe noi, în țară, să ne uităm puțin la ce înseamnă cariera profesională în sistemul acesta al parchetelor”, a mai zis Toni Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel