ÎCCJ a decis: Numele persoanelor anchetate nu vor mai fi publice

Accesul la informațiile de interes public în baza legii 544/2001 devine din ce în ce mai limitat. La sfârșitul lunii ianuarie, pe masa procurorului general al României a sosit o copie a deciziei 37 din 7 decembrie 2015. 

În decizia citată, completul ÎCCJ condus de judecătorul Ionel Barbă, președintele Secției de Contencios Administrativ și fiscal, a hotărât că numele și prenumele unei persoane sunt informații referitoare la date cu caracter personal. Ministerul Public a transmis, prin Secția Judiciară, această decizie la toate parchetele. Răspunsurile la solicitările jurnaliștilor în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public vor fi anonimizate, fără a fi făcute publice numele persoanelor vizate de anchetele procurorilor, potrivit Antena 3

ÎCCJ a avut în vedere practica judiciară de la mai multe Curți de Apel din țară. În plan juridic, bătălia a fost dată pe două articole din Legea 544/2001 și 677/2001 cu privire la protecția datelor personale.

Prin urmare, prin decizia 37 din decembrie 2015, ÎCCJ anonimizează numele și prenumele persoanelor anchetate și alte date care duc la identificarea lor. 

Iată minuta deciziei: 

"Admite sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Curtea de Apel Constanta – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, prin incheierea din 13 iulie 2015, pronuntata in dosarul nr. 8392/118/2014 si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 si art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001, numele si prenumele unei persoane reprezinta informatii referitoare la date cu caracter personal, indiferent daca, intr-o situatie data, sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei.

In cazul cererilor de liber acces la informatii de interes public intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 544/2001, atunci cand informatiile de interes public si informatiile cu privire la datele cu caracter personal sunt prezente in cuprinsul aceluiasi document, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiilor, accesul la informatiile de interes public se realizeaza prin anonimizarea informatiilor cu privire la datele cu caracter personal; refuzul de acces la informatiile de interes public, in conditiile in care informatiile cu privire la datele personale sunt anonimizate, este nejustificat.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica din data de 7 decembrie 2015".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel