Iaşi: Reţea de traficanţi de persoane, destructurată

Oamenii legii au reuşit să destructureze o reţea care trafica atât adulţi şi minori în vederea practicării prostituţiei atât în municipiul Paşcani cât şi pe teritoriul Italiei, în urma unor descinderi mai multe persoane fiind reţinute. 

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat. Gruparea era formată din cetăţeni români care a acţionat pe linia traficului de persoane şi de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore şi majore, prin determinarea la practicarea prostituţiei, pe plan local în municipiul Paşcani, cât şi în Italia, localitatea Bergamo.

'În fapt, s-a reţinut că membrii grupului infracţional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită libertatea de mişcare şi de comunicare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituţia', se precizează în comunicatul de presă. Potrivit documentului de presă, unele victime au fost determinate să practice prostituţia pe raza municipiului Paşcani, ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo din Italia, unde s-a continuat şi se continuă exploatarea acestora la stradă.

'S-a reţinut faptul că victimele proveneau de regulă din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe, cu un nivel redus de educaţie, cu o situaţie familială şi materială precară, unele dintre acestea fiind instituţionalizate în centre de plasament. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor. Astfel, a rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de 'post' de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 - 150 euro pentru fiecare 'post' ', se menţionează în comunicat.

Pentru efectuarea documentării activităţilor infracţionale, a fost încheiat un Acord cu privire la constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Italia, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei). 'În cadrul cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2016 - 2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat şi legitimat un număr mai mare de tinere în timp ce practicau prostituţia la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Paşcani sau localităţile limitrofe. În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfăşurate de către autorităţile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi - Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România.

Raportat la activitatea infracţională desfăşurată de către liderul grupului a rezultat faptul că acesta intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deţine controlul asupra celorlalţi membri ai grupării, îi coordonează şi îi menţine într-o stare de dependenţă, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achită sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor', se menţionează în comunicatul de presă. În urma acţiunii, 5 victime aflate în Italia au fost salvate din mâna traficanţilor şi a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate şi transportate deja în Bergamo.Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Italiei, au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetăţeni români şi un cetăţean albanez.

'La data de 04 iunie 2019, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatei F. M., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. La data de 05 iunie 2019, inculpata F.M. a fost prezentată Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar prin încheierea de şedinţă instanţa de judecată a admis cererea formulată de către procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust. Acţiunea din România a fost efectuată cu sprijinul carabinierilor din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo, iar în Italia au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpata beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie', se menţionează în documentul de presă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy