Iaşi. Reamenajarea fostei Băi Turceşti ar putea fi finalizată mult mai devreme

Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că lucrările la viitorul Centru Internaţional de Artă Contemporană, care va funcţiona în clădirea Băii Turceşti, ar putea fi finalizate spre sfârşitul anului 2020. 

'Cea mai mare dificultate întâlnită până acum în timpul lucrărilor a fost legată de structura clădirii, care era foarte şubrezită. Practic e un edificiu construit pe o fundaţie din anii 1600, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Se vede foarte clar arhitectura orientală şi în interiorul şi în exteriorul acesteia. Credem că ar putea fi un punct de atracţie pentru toată civilizaţia orientală care ar putea să vină să o viziteze după finalizare. Au fost şi elemente de consolidare mai dificile. Proiectul avea o perioadă de implementare de 26 de luni. Noi sperăm ca spre sfârşitul anului viitor să îl inaugurăm', a declarat primarul Mihai Chirica.

Lucrările de reabilitare, consolidare şi refuncţionalizare a fostei Băi Turceşti au demarat în septembrie 2018, durata proiectului fiind de 27 de luni. Ele sunt efectuate de o firmă din Italia. Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. El are o valoare totală de 4,62 milioane de euro. Potrivit proiectului, fosta Baie Turcească va fi transformată în Centrul Internaţional de Artă Contemporană. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural la nivelul Iaşiului, aspecte cuantificate prin crearea unui flux preconizat de cel puţin 7.000 de vizitatori anual. Obiectivele specifice ale proiectului sunt restaurarea şi reabilitarea imobilului obiectiv de patrimoniu cultural, refuncţionalizarea prin recompartimentare interioară şi promovarea Centrului Internaţional de Artă Contemporană prin implementarea unui plan de marketing, digitizarea obiectivului şi integrarea acestuia în circuitul turisitic.

Potrivit proiectului, Baia Turcească va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul 'performance', cât şi artă vizuală şi artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune. Fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale pentru fotografie, pictură, sculptură sau film, sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi. La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.

Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate. De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber. Baia Turcească din Iaşi este un monument istoric şi figurează pe noua listă a monumentelor istorice.

Clădirea fostei Băi Comunale - Baia Turcească a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea (1897-1898) şi este o construcţie monumentală, purtând amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influenţe orientale. Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul lui Vasile Lupu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, deoarece Feredeul ajunsese în ruină, oficialităţile au decis demolarea acestuia şi realizarea unei băi comunale, cu o concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire, în care a funcţionat până la sfârşitul secolului XX Baia Turcească. Aceasta a funcţionat ca baie populară până în 1999. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel