Iaşi: Primarul Chirica anunţă un proiect de modernizare a esplanadei şi parcului din faţa Teatrului Naţional

Primarul Mihai Chirica a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la sfârşitul acestei săptămâni va propune spre dezbaterea consilierilor locali 30 de proiecte, unele dintre acestea vizând construcţia de parcări.

De asemenea, se vor aduce modificări în ceea ce priveşte peisajul din centrul municipiului reşedinţă.

Unul dintre proiecte vizează modernizarea spaţiului care cuprinde esplanada şi parcul din faţa Teatrului Naţional Iaşi.

'Un proiect care a suscitat dezbateri de-a lungul anilor, unele controversate, altele mai puţin. Esplanada Teatrului Naţional Vasile Alecsandri face parte dintr-un ansamblu arhitectural şi de amenajare urbanistică pe o suprafaţă de peste 2,18 hectare. Nu va fi o investiţie mică. Conform calculelor făcute de echipa de proiectanţi, investiţia depăşeşte 49 de milioane de lei, iar lucrările includ suprafaţa de jur împrejurul teatrului, la care se adaugă şi esplanada până la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Trebuie să lămurim de la început, nu vor fi parcări subterane din două motive: pentru a nu creşte numărul vehiculelor în zona centrală a oraşului, al doilea fiind dorinţa de a nu deranja vegetaţia înaltă', a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica a declarat că lucrările vor fi făcute mai ales în jurul Teatrului Naţional din Iaşi, una dintre intervenţii vizând mutarea statuii lui Miron Costin, care acum se află într-un sens giratoriu, în noul parc.

'Ca să nu apară de la început nicio dilemă, proiectanţii au propus şi mutarea Teatrului Cub, eliberarea în întregime a esplanadei, şi construirea unui amfiteatru unde se pot face reprezentaţii artistice lângă edificiul cultural. În momentul de faţă, una dintre cele mai frumoase statui din Iaşi, care este statuia cărturarului Miron Costin, este într-un sens giratoriu. Conform propunerilor proiectantului, statuia va fi integrată în interiorul parcului, iar parcul va fi amenajat după detaliile iniţiale ale parcului Notre Dame de Sion', a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe că proiectele privind lucrările de modernizare a zonei centrale a Iaşului nu se vor opri aici, în cadrul acestui ansamblu fiind studiată posibilitatea construirii unei construcţii administrativă, în prezent Primăria Iaşi funcţionând în Palatul Roznovanu.

'Este în curs de avizare la Direcţia de Cultură. Intenţia noastră este ca Palatul Roznovanu să devină o instituţie care poate fi vizitată din punct de vedere turistic şi cultural, unde se vor păstra doar o parte din activităţi, în special cele ale Consiliului Local şi ale demnitarilor, iar activitatea administrativă efectivă să fie mutată într-un spaţiu special construit. Aici vor fi arhive, parcări subterane, şi spaţii destinate programului cu publicul. În momentul de faţă există o mare deficienţă în ceea ce priveşte programul cu publicul. Clădirea în care funcţionăm acum a fost construită în secolul XIX ca palat, nu s-a gândit nimeni atunci că va fi sediu al administraţiei locale şi va trebui să răspundă unei provocări de secol XXI', a declarat primarul Mihai Chirica.

De pe ordinea de zi a şedinţei CLM de pe 28 iunie nu vor lipsi proiectele de modernizare a unor străzi din zona Ţicău, dar şi propunerea privind construirea unei parcări supraterane pe strada Muşatini din cartierul Alexandru Cel Bun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel