Iahtul lui Putin, de 700 de milioane de euro, confiscat. Ordinul a fost semnat de ministrul de Finanțe al Italiei

Boala lui Putin, "cel mai bine păzit secret" din Rusia. Opozant al președintelui rus: Dictatorul este vulnerabil doar atunci când este slab / Foto: Kremlin.ru
Boala lui Putin, "cel mai bine păzit secret" din Rusia. Opozant al președintelui rus: Dictatorul este vulnerabil doar atunci când este slab / Foto: Kremlin.ru

Iahtul "Șeherezada", despre care se spune că este proprietatea lui Vladimir Putin, a fost confiscat de autoritățile italiene. 

Iahtul "Șeherazada", evaluat la aproximativ 700 de milioane de euro, a fost verificat din luna martie pentru posibile legături cu președintele rus Vladimir Putin.

În comunicatul de presă emis de autoritățile italiene se precizează că investigațiile „au evidențiat prezența unor legături economice și de afaceri semnificative” între proprietarul iahtului și „elementele proeminente ale guvernului rus”.

Proprietarul din acte al iahtului - al cărui nume nu a fost dezvăluit - mai are legături cu alți ruși incluși pe lista sancțiunilor pentru „acțiuni care compromit sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, potrivit poliției.

„Pe baza acestor elemente, Comitetul de Securitate Financiară a propus Consiliului Uniunii Europene includerea acestei persoane în lista menționată mai sus”, continuă comunicatul de presă.

Ministrul italian de Finanțe, Daniele Franco, a semnat un decret prin care nava care poartă pavilionul Insulelor Cayman și nu poate părăsi portul italian Marina di Carrara, acolo unde este andocată, relatează CNN

Se confiscă banii oligarhilor

Uniunea Europeană și alte state occidentale au început să caute bunuri de lux ale rușilor care vor fi indisponibilizate până la găsirea unei căi legislative, prin care acestea ar urma să fie confiscate. Astfel, active în valoare de peste şapte miliarde de dolari aparţinând miliardarului rus Roman Abramovici au fost îngheţate de autorităţile din Insula Jersey, un paradis fiscal din Canalului Mânecii, transmite Bloomberg.

Abramovici se numără printre mai mulţi miliardari ruşi adăugaţi luna trecută pe lista persoanelor sancţionate de Marea Britanie şi Uniunea Europeană din cauza invadării Ucrainei de către Rusia iar între timp guvernele au început să ia măsuri pentru a pune sub sechestru iahturi şi alte active aparţinând miliardarilor ruşi.

Franța a "înghețat" active de miliarde ale rușilor

De asemenea, Franţa a imobilizat până în prezent active ruseşti aflate pe teritoriul său în valoare de 23,7 miliarde de euro, inclusiv imobile cu o valoare de achiziţie de 573,6 milioane de euro, a informat marţi ministerul francez al economiei şi finanţelor, transmite AFP.

Această listă actualizată include în primul rând 22,8 miliarde de euro care au fost blocate în conturile franceze ale Băncii Centrale a Rusiei, confirmând informaţiile apărute într-un articol din ziarul Le Parisien. La acestea se adaugă diverse active bancare în valoare de 178 de milioane de euro, detaliază ministerul francez.

De asemenea, Germania a îngheţat active bancare de aproape 100 milioane de euro ale unor oligarhi ruşi de la începutul războiului din Ucraina, a transmis miercuri Ministerul federal de Finanţe, potrivit France Presse, care a obţinut o copie a documentului.

'Totalul fondurilor îngheţate (...) este de 95.514.306,40 de euro', reiese din răspunsul ministerului la interpelarea adresată de un deputat al stângii radicale (Die Linke), Pascal Meiser.

Această sumă rezultă din declaraţiile efectuate de instituţiile de credit germane către Bundesbank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel