IA, Simbol al comunităților românști din Europa-GALERIE FOTO

În fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradițională românească fiind un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc. La 21 ianuarie 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine" fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei.

În contextul Zilele Românilor de Pretudindeni și a Zilei Iei, Ministerul Românilor de Pretudindeni, în colaborare cu Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, la Bruxelles a avut loc, la începutul lunii iunie, un proiect-eveniment: IA simbol al comunității românești din Europa. Câteva zeci de români îmbrăcați în tradiționalele costume au captat atenția sutelor de vizitatori care s-au aflat în acea perioadă  în Parlamentul European.

Printre organizatorii acelei manifestații s-au aflat europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă căreia i s-a alăturat și Maria Grapini.

"Este un eveniment de suflet care vrea să promoveze o tradiție a poporului român, o tradiție a femeilor din România — ia românească care a început să aibă recunoaștere nu numai la nivel european, dar și la nivel internațional și vedem că foarte mulți artiști moderni se inspiră din ia românească în diferite domenii. Cred că a promova ia românească, a promova ceea ce ne reprezintă, este foarte important, pentru că aceste lucruri aduc în prim plan valorile noastre, această diversitate în cadrul Uniunii Europene. Ia românească este o tradiție a poporului român, un element al patrimoniului nostru cultural, patrimoniu cultural pe care îl regăsim și în patrimoniul european, iar ia românească este unul din obiectele cu care ne putem mândri și care cred eu că aduce plus valoare patrimoniului european".

[citeste si]

"Ia românească, ca simbol al comunităților românești reprezintă o comunitate pentru prietenii europweni de a cunoaște mai multe despre elementele culturii tradiționale românești. Cultura noastră tradițională fac e parte din patrimoniul cultural al Uniunii Europene și avem toate motivele să fim mândri de ceea ce oferim acestui patrimoniu",  declara la acel eveniment  Viorica Dăncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel