Hurezeanu: Putin i-a spus lui Tsipras ce niciun "profet" european n-a vrut să spună

Deși în organigrama Comisiei Europene există un Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană nu are o politică externă comună, spune jurnalistul Emil Hurezeanu, care subliniază că toți analiștii europeni s-au înșelat așteptându-se ca vizita premierului grec la Moscova să producă o "decupare a verigii slabe" care este Atena.

"S-a întâmplat însă ca de la început, în materie de politică externă, de securitate, de politică de apărare și de politică energetică, Europa să nu aibă niciodată intenții de agendă comună decât retorice, declarative", a declarat Emil Hurezeanu, care a punctat că nici Înaltul Reprezentant nu poate asigura o politică externă comună.

Emil Hurezeanu a fost unul dintre vorbitorii primei ediții "Dialoguri@MAE", organizată joi la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Evenimentul, primul dintr-o serie mai amplă, a fost inagurat de ministrul Bogdan Aurescu.

Lovitura lui Putin prin vizita premierului Greciei

"L-am auzit ieri pe dl Putin spunându-i liderului grec, aflat în vizită la Moscova, ceea ce niciunul dintre marii comentatori sau politicieni europeni și germani, de exemplu, n-a vrut să spună. Lovitura a fost foarte bună: grecii se prezentau drept europeni, să nu cumva să strice concertul european la Moscova, deși intențiile erau evidente, iar Putin a fost pus în situația - tocmai pe fundalul ăsta de incoerență europeană și de noi realități în Grecia, în Cipru, în Ungaria, parțial în Franța  - să spună 'interesul nostru nu e să folosim veriga slabă care ar putea fi Grecia, interesul nostru este să vorbim despre o Europă unită'. În timp ce toți profeții germani sau europeni erau siguri că urmează decuparea verigii slabe care este Grecia în urma întâlnirii cu Putin", a mai afirmat Emil Hurezeanu.

Putin: Grecia nu a cerut ajutor financiar Rusiei. Tsipras: Nu suntem o colonie

Analistul de politică externă a atras atenția că UE trebuie să-și pună la punct o strategie de securitate înainte ca o amenințare externă să o forțeze să facă acest demers.

"Cât de mare va trebui să fie pericolul rusesc ca Europa să se comporte în interiorul strategiilor ei de securitate așa cum a făcut-o NATO, de exemplu, care a cunoscut două-trei viraje de înnoire, dar strategic retorice, să zicem", a declarat Hurezeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel