Hunedoara. Prinţul Charles, sprijin financiar pentru restaurarea unei biserici

Biserica medievală din satul Strei, monument istoric datat în secolul al XIV-lea, va fi putea fi salvată de la degradare printr-o serie de lucrări de urgenţă, o parte din finanţarea necesară acestora fiind asigurată cu sprijinul prinţului Charles.

Costurile lucrărilor ce se impun a fi efectuate în regim de urgenţă se ridică la peste 30.000 de lei, iar acestea vizează refacerea învelitorilor de pe naos şi altar, aflate într-o stare avansată de degradare, montarea unui nou paratrăsnet în locul celui dezafectat, refacerea parţială a stratului de drenaj din exteriorul altarului. De asemenea, echipa de restauratori îşi propune să identifice şi să stopeze factorii care au dus la degradarea componentelor artistice din exterior, cum sunt pictura portalului vestic, relieful roman şi colonetele medievale din turn.

Contribuția prințului, apreciată de BOR

Pe lista investiţiilor mai sunt înscrise refacerea sistemului de iluminat şi asigurarea pazei monumentului. 'Pentru susţinerea materială a intervenţiilor şi a activităţilor de voluntariat (cu masă şi cazare) au răspuns pozitiv şi prompt atât Primăria oraşului Călan, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Parohia Ruşi (cu filiala Strei), cât şi un număr mare de donatori privaţi (specialişti şi admiratori ai monumentului, inclusiv membri ai comunităţii locale). În acest fel, a fost posibilă achiziţionarea în timp scurt a draniţei lucrate manual pentru noua învelitoare de acoperiş (6.000 buc.) şi a noului paratrăsnet, dar şi planificarea celorlalte lucrări. Totodată, prin sprijinul oferit de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, susţinător permanent al proiectului 'Ambulanţa pentru monumente', se vor putea achiziţiona materialele necesare intervenţiilor de urgenţă la componentele artistice care urmează să fie realizate cu echipe de restauratori atestaţi MC', se arată într-un material postat pe site-ul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel