Aniversare Coloana Infinitului, 80 de ani

Brâncuşologi din toată ţara se vor reuni sâmbătă, la Petroşani, unde va fi marcată împlinirea a 80 de ani de la momentul în care Coloana Infinitului a fost turnată în fontă.

Oameni de cultură şi brâncuşologi din mai multe localităţi ale ţării se vor reuni sâmbătă, la Petroşani, unde va fi marcată, printr-un simpozion, o expoziţie şi o piesă de teatru, împlinirea a 80 de ani de la momentul în care Coloana Infinitului a fost turnată în fontă la Atelierele Centrale din localitate.

"Constantin Brâncuşi a fost prezent la Petroşani, în perioada 1-30 august 1937, şi a definitivat proiectul Coloanei Infinitului. Turnarea elementelor din fontă a început la 1 septembrie şi s-a încheiat în prima parte a lunii noiembrie 1937. Între timp, la Târgu Jiu a fost pregătită fundaţia şi apoi a început montarea monumentului. Inaugurarea oficială a avut loc în anul 1938, împreună cu tot ansamblul format din Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului", a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei PetroAqua, Ovidiu Rizopol, organizatorul evenimentului.

[citeste si]

Potrivit acestuia, turnarea modulelor care formează Coloana Infinitului s-a realizat sub coordonarea inginerului şef al Atelierelor Centrale din Petroşani, Ştefan Georgescu Gorjan, apreciat ca unul dintre cei mai buni tehnicieni ai vremii.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Asociaţiei PetroAqua şi-a exprimat regretul că nu s-a reuşit încă înfiinţarea unui muzeu dedicat Coloanei Infinitului la fostele Ateliere Centrale din Petroşani, spaţiul în care a funcţionat vechea turnătorie de fontă fiind demolat. Simpozionul dedicat lui Constantin Brâncuşi şi Coloanei Infinitului va avea loc la Sala de marmură a Primăriei Petroşani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel