Huffington Post: "Din '89, România a fost condusă de o gașcă incompetentă"

Revoluție
Revoluție

România a fost condusă, din 1989, de o gașcă incompetentă de escroci ex-comuniști. Asta punctează editorialistul Rupert Wolfe-Murray, în The Huffington Post. El consideră că ceea ce s-a întâmplat în România în 1989 a fost o revoluție reală, de care românii nu sunt mândrii pentru că iubesc teoria conspirației și să dea vina pe alții. 

„Nu am niciun dubiu că schimbarea de putere din România a fost o revoluţie - chiar daca înscenată, iar mulţimea a fost manipulată. Are toate ingredientele unei revoluţii clasice: o schimbare totală a sistemului politic, o mulţime furioasă, câteva zile de haos, grupuri înarmate care s-au luptat între ele şi o gaşcă de conspiratori care s-au certat cine să preia puterea. Din câte se pare, au răsturnat un regim care avea soldaţi, poliţişti sub acoperire şi informatori peste tot. Iar România are acum un sistem democratic, oricât de dezamăgitor ar fi”, notează bloggerul de origine scoţiană în ediţia online a publicaţiei britanice, potrivit Adevărul.

„Cred că este cu adevărat ruşinos că românii nu sunt mândri de marea lor realizare din 1989. (...) A fost confuz şi dezamăgitor în sensul că oameni nepotriviţi au ajuns la conducere, dar nu asta e ideea. Au scăpat de unul dintre cei mai răi dictatori din Europa şi ar trebui să fie foarte mândri de asta. Cu siguranţă, eu sunt, mai notează editorialistul.

Murray spune că spre deosebire de celelalte ţări aflate sub regim comunist, în România căderea dictatorului nu a avut loc în condiţii paşnice. „În România a fost un adevărat haos şi au murit mulţi”, mai scrie scoţianul.

Editorialistul consideră că românii sunt dezamăgiţi de revoluţia din 1989, fiindcă au fost educaţi în comunism. „Dacă aş fi mers la şcoală într-un stat comunist, aş fi fost învăţat că o revoluţie e un nou început, momentul eliberării din capitalism şi sclavie, atunci când oamenii preiau controlul asupra propriei lor soarte (...) Pentru comunişti, „revoluţia” este marea promisiune: este punctul de cotitură, momentul în care lucrurile încep să se amelioreze, o revoltă spontană a oamenilor. Prin confiscarea controlului asupra mass-media, educaţie (şi, foarte important, predarea istoriei), cine poate proba contrariul?”, se întreabă Murray.

Ceea ce pare să se fi întâmplat în România este faptul că aşa-zişii „intelectuali” - dintre care mulţi au fost educaţi în comunism - au decis că au fost trădaţi de revoluţia din 1989, deoarece aceasta nu i-a propulsat într-o eră de prosperitate şi stabilitate. România a fost condusă de un grup incompetent de ex-comunişti necinstiţi, încă din 1989. Prin urmare, ei susţin zgomotos că nu a fost o revoluţie „reală”. La fel ca alţi foşti comunişti, românii iubesc teoria conspiraţiei, iar aceasta este cea mai bună: revoluţia din 1989 a fost organizată din umbră de lideri locali, care erau mână în mână cu serviciile secrete internaţionale. Această explicaţie le permite românilor totodată să dea vina pe alţii (complotişti, ruşi) pentru problemele lor actuale, cam cum fac scoţienii, care dau vina pe englezi pentru toate necazurile lor, subliniază editorialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel