Hotărârea prin care CCR dă peste cap sistemul de justiţie

CCR a decis, recent, neconstituționalitatea unor prevederi din Codul de Procedură Civilă. 

Codul de Procedură Civilă prevedea că redactarea cererii de recurs, precum şi exercitarea şi susţinerea recursului trebuie asistate, în mod obligatoriu, de un avocat. CCR a stabilit că acest fapt este neconstituțional, prin decizia nr. 462, transmite Digi 24. CCR a motivat că justițiabilii trebuie să suporte costuri suplimentare dacă sunt obligați să formuleze prin avocat recurs în instanță și, prin urmare, ar fi descurajați să apeleze la serviciile de justiție. 

CPC stabileşte, la art. 83, că, la redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea sau susţinerea recursului, părţile (persoane fizice) vor fi asistate şi reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat. Există și o excepţie, detaliată tot de CPC, la art.13, alin.2: "În recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepţia situaţiei în care partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă pâăn la gradul al doilea inclusiv, este licenţiată în drept!".

Alertă în spațiul aerian ca în Războiul Rece

Preverile menţionate au fost declarate neconstituţionale de către CCR prin Decizia nr. 462/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775 din 24 octombrie 2014. Curtea reţine că, prin instituirea obligativităţii reprezentării şi asistării părţilor prin avocat ca o condiţie de admisibilitate a exercitării căii de atac a recursului, legiuitorul a reglementat o limită a accesului liber la justiţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel